Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tisícky Rusov uviazli v zápche: Už dva dni bez vody a jedla!

Zápcha na ceste v Rusku
Zápcha na ceste v Rusku (Zdroj: YouTube)

TVER - Tisíce Rusov cestujúcich po federálnej ceste medzi Moskvou a Petrohradom strávili posledných 48 hodín vo svojich vozidlách, uviaznutých v obrie zápche v okolí Tveru.

Situácia vyvolaná snehovou nádielkou sa začala pomaly vracať k normálu až dnes večer. Miestne úrady však podľa spravodajskej televízie Rossija 24 odhadujú, že sa zápchu podarí rozptýliť až v pondelňajšej ráno.

"Nie je možné dovidieť konca - a tam je to ešte horšie. Snehu je po kolená a autá len stoja alebo pretáčajú kolesá na mieste," opísal situáciu reportér televízie Prvý kanál. Kolaps spôsobila nielen nepriazeň počasia, ale aj letné pneumatiky na mnohých vozoch.

U Tveru v stredu napadlo na 70 centimetrov snehu, dvojnásobok "mesačnej normy", a k tomu sa pridal prudký vietor. Zápcha áut a nákladných vozidiel, ktoré uviazli v závejoch, dosiahla dĺžku až 40 kilometrov. "Tretí deň stojíme v zápche. Jedlo a voda došli. Cestu nikto nečistí, nikto nedokáže povedať, ako dlho tu ešte budeme trčať. Potrebu ľudia vykonávajú priamo u áut. Je to úplná katastrofa," citovala agentúra RSN jedného z postihnutých.

"Za dvadsať hodín sa neukázal ani jeden voz cestárov - a to na jednej z hlavných trás v Rusku," posťažoval si ďalší pred kamerou. Záchranári, ktorí sa prebili snehom za pomoci lopát, rozdávali motoristom a ich pasažierom horúci čaj a jedlo. Zároveň postavili stany, ktoré slúžia ako ohrievarne.

Až dnes dopoludnia sa cestárom podarilo prečistiť jeden pruh cesty v smere na Moskvu. Ale podľa dopravnej polície kvôli neukázneným vodičom, vchádzajúcim okamžite na očistený pás, sa zápcha rozbieha len pomaly. Podľa skeptikov čaká mnoho motoristov ďalšia noc v nehybných autách. Policajti sa zatiaľ snažia odkloniť dopravu na iné cesty.

V centre Tveru nebola dnes situácia omnoho lepšia: verejná doprava v polmiliónovom meste nefungovala, sobotné vyučovanie muselo byť v rade škôl zrušené a radnica vyhlásila stav núdze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu