Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusi hodnotia štáty EÚ: Nezabudli ani na Slovensko!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko sa rozhodlo vrátiť úder EÚ a vo štvrtok zverejnilo kritickú správu o stave ľudských práv v jej členských krajinách. Podľa správy zverejnenej v angličtine na stránke ministerstva zahraničných vecí sa síce EÚ prezentuje ako vzor pre ich dodržiavanie, skutočnosť je podľa nich iná.

Poukazuje pritom na problémy v každej z 27 krajín bloku. Rusi konštatujú nárast xenofóbie, rasizmu, neonacizmu či porušovanie práv menšín, väzňov, migrantov a ľudí s mentálnou poruchou. Nechýbajú ani obvinenia z narúšania súkromia, policajnej brutality či existencie tajných zadržiavacích zariadení ako narážky na tajné väznice americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

Rusi v správe napríklad vyčítajú Nemecku aj to, že tamojšie televízie dávajú viac priestoru vládnym stranám, Francúzi zase porušujú práva Rómov a v prípade Britov poukazujú na nárast diskriminácie a rasizmu. Rusko preto konštatuje, že správou chce poukázať na vážne problémy členských štátov EÚ, s ktorou je ale "pripravené" viesť konštruktívny dialóg v tejto oblasti. Situácia v nej má totiž aj v EÚ "ďaleko od dokonalosti".

Rovnako tak je tomu aj v prípade Slovenska, v ktorého prípade Rusi hodnotia situáciu ako vo "všeobecnosti priaznivú." Poukazujú však na problémy s rómskou menšinou a konštatujú jej diskrimináciu. Pozornosti vlády v Moskve neušiel ani protirómsky betónový plot vo Vrútkach. Rusi píšu aj o náraste činnosti radikálnych organizácií, rasovo motivovaných útokoch či vzostupe nacionalistických nálad na internetových sociálnych sieťach a diskusných fórach. Ruskej kritike sa nevyhlo ani slovenské súdnictvo a prieťahy v súdnych konaniach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu