Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Masové protesty v Mexiku: V uliciach sa demonštruje proti novému prezidentovi!

Úvodný obrad sprevádzal niekoľkotisícový protest pred budovou parlamentu Zobraziť galériu (4)
Úvodný obrad sprevádzal niekoľkotisícový protest pred budovou parlamentu (Zdroj: SITA)

MEXIKO - Doterajší mexický prezident Felipe Calderón odovzdal v noci na dnešok symboly svojho úradu svojmu nástupcovi. Bude ním na šesť rokov Enrique Peňa Nieto (46) z Inštitucionálnej revolučnej strany (PRI), ktorá Mexiku vládla po sedem desaťročí do konca 90. rokov.

Pred mexickým parlamentom proti Nietovi protestujú tisíce ľudí a polícia zasahuje slzným plynom.

Nočná ceremónia, ktorá trvala iba niekoľko minút, spočívala v odovzdaní národnej vlajky Nietovi a ten ju potom vložil do rúk členovi prezidentskej gardy. Okrem televízie neboli prítomní žiadni novinári. Obaja muži ešte zaspievali hymnu, stlačili si ruky a pozdravili sa tiež s členmi odstupujúcej a novej vlády. Prísahu nový prezident zložil pred parlamentom v deväť hodín miestneho času (o 16:00 SEČ).

Úvodný obrad sprevádzal niekoľkotisícový protest pred budovou parlamentu, ktorý pokračoval aj pri Nietovom vystúpení v parlamente. Demonštrujú najmä stúpenci ľavice, ktorí nesúhlasia s prezidentovými reformnými návrhmi. Polícia proti niektorým nespokojencom zasahovala aj slzným plynom.

Advokát Peňa Nieto dedí po rokoch vlády konzervatívcov zo Strany národnej akcie (PAN) nedokončenú vojnu s drogovou mafiou, v ktorej v minulých šiestich rokoch zomrelo 60.000 ľudí. Práve tá je považovaná za príčinu odklonu voličov od PAN pri júlových prezidentských voľbách.

Peňa Nieto sľúbil, že bude ďalej bojovať s organizovaným zločinom a že obmedzí násilie, ktorému sú Mexičania vystavení. Calderón na piatkovej slávnostnej večeri, usporiadanej na rozlúčku pre predstaviteľov niekoľkých krajín, zdôraznil, že ich víta v "úplne demokratickom Mexiku, praktizujúcom pluralitu politických strán, v Mexiku, v ktorom je úplne slobodná tlač as oddelené právomoci".

Obdobie vlády PRI bolo spojené s potlačovaním opozície, kontrolou médií, manipuláciou volieb a ekonomikou ovládanou štátom. Peňa Nieto je považovaný za politika novej generácie tejto strany, ktorá tvrdí, že obdobie diktátu zavedeného v minulosti sa nevráti.

Už teraz sa ale vie, že Peňa Nieto chce v parlamente pretlačiť zákon, ktorý by podriadil políciu a bezpečnostné zložky štátu úradu, ktorý v minulosti PRI používala k potláčaniu opozície a silovej kontrole nad médiami. Umožní to vraj lepšie koordinovať boj proti drogovým kartelom.

Nový prezident tiež sľúbil, že pod jeho vedením Mexičania zbohatnú a že podporí rast konkurencie na miestnom trhu, kde niektoré oblasti podnikania ovláda "pár zbohatlíkov".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu