Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Vlády v Mexiku sa ujal nový prezident Enrique Peňa Nieto

Bývalý prezident Felipe Calderon odovzdáva vlajku Nietovi
Bývalý prezident Felipe Calderon odovzdáva vlajku Nietovi (Zdroj: SITA)

MEXIKO - Novozvolený mexický prezident Enrique Peňa Nieto sa dnes oficiálne ujal vlády, oznámila agentúra Reuters. Socialista (46) Peňa Nieto krátko po polnoci prevzal moc na šesť rokov od doterajšieho pravicového prezidenta Felipeho Calderóna. Krátka ceremónia sa uskutočnila v prezidentskom paláci v mexickej metropole.

Nový líder Mexika, ktorý zvíťazil v júlových voľbách, prisľúbil reformy na podporu ekonomického rastu a ukončenie vojny s drogovými gangmi, ktorá si za Calderónovej vlády vyžiadala vyše 60.000 životov. Peňa Nieto tvrdí, že chce pokračovať v boji proti organizovanému zločinu, za svoju prioritu však označuje obnovenie pokoja v krajine po rokoch násilností.

Pred dnešnou inauguráciou Peňa Nieto navštívil Spojené štáty, kde sa v utorok stretol v Bielom dome s prezidentom Barackom Obamom. Vyjadril pritom odhodlanie spolupracovať s Washingtonom pri Obamom prisľúbenej reforme americkej imigračnej legislatívy, ktorá sa má z veľkej časti týkať práve prisťahovalcov latinskoamerického pôvodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu