Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Senát USA schválil nové sankcie voči Iránu

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký Senát schválil dnes nové sankcie týkajúce sa obchodu s iránskym energetickým sektorom a oblasťami lodnej dopravy, prístavov a stavby lodí. Ide o snahu zvýšiť ekonomický tlak na Irán kvôli jeho jadrovému programu, uviedla agentúra Reuters.

Senátori hlasovali jednomyseľne za zaradenie nových sankcií do návrhu obrannej politiky. Návrh musí okrem Senátu schváliť aj Snemovňa reprezentantov, potom ho prezident Barack Obama môže podpisom potvrdiť ako zákon.

Nové sankcie podporila aj mocná proizraelská skupina Americko-izraelský výbor pre verejné záležitosti. Podľa jej vyjadrenia vyplnia medzeru v existujúcich zákonoch.

Iránska mena sa vďaka sankciám na obchod s ropou zo strany USA a EÚ v tomto roku výrazne prepadla. Dôvodom na zavedenie sankcií je iránsky jadrový program. Západné štáty tvrdia, že Irán sa snaží vyvinúť jadrovú zbraň, ten to však popiera.

Medzi novými obmedzeniami je napríklad aj opatrenie smerujúce k  zamedzeniu toku zlata z Turecka. Sankcie obsahujú aj výnimky pre krajiny, ktoré výrazne obmedzili nákup iránskej ropy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu