Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Uneseného viedenského advokáta zabili Rusi možno nechtiac

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Príčinou úmrtia viedenského advokáta Ericha Rebassa (48), ktorého 27. júla krátko po prepade v jednej z viedenských garáži usmrtila zrejme dvojica ruských expolicajtov, bola zlomenina štítnej chrupavky. Vyplýva to z posudku súdneho znalca, ktorý však konštatoval, že nemôže preukázať zámerné zabitie, ani presne stanoviť čas úmrtia. Informovala o tom dnes agentúra APA.

Obaja v Moskve väznení páchatelia na výsluchoch tvrdili, že obeť prišla o život pri "nehode" a spomínali v tejto súvislosti úder do oblasti hlavy. Neprimerané použitie sily v oblasti krku pripustil ako možný dôvod smrteľného zranenia aj súdny znalec.

Podľa skorších informácií ruských médií sa expolicajti krátko po zadržaní 14. augusta priznali k tomu, že mali z poverenia tretej strany zastrašiť viedenského advokáta a prinútiť ho k vyplateniu 60.000 eur. Dvojica, ktorý si po prepustení privyrábala vymáhaním pohľadávok, nepovedala ruským vyšetrovateľom, kto bol objednávateľom ich aktivít v Rakúsku.

Rebassa, ktorý sa špecializoval na hospodárske právo, prepadli obaja muži 27. júla popoludní. Odvtedy bol advokát, ktorý sa krátko predtým vybral služobne do Dolného Rakúska, nezvestný. Jeho Mercedes 300 GD objavila policajná hliadka 31. júla na parkovisku pred nákupným centrom vo viedenskej štvrti Simmering. Telo advokáta sa našlo zakopané neskôr v lese neďaleko Königstettenu v spolkovej krajine Dolné Rakúsko.      Kriminalisti od začiatku predpokladali, že pozadie kauzy súvisí s Ruskom, kde mal Rebasso značné množstvo klientov.

Jeho meno sa pred rokmi objavilo aj v prípade podvodu, v rámci ktorého prišli v Rusku mnohí súkromní investori o veľké sumy peňazí. On sám v ňom nefiguroval a s cieľom rozptýliť akékoľvek pochybnosti podal na seba v Rakúsku trestné oznámenie. Vyšetrovanie jeho osoby pozastavili, čo však nezastavilo tok hrozieb do jeho kancelárie.   Aj keď ruských občanov podľa domácej legislatívy na trestné stíhanie do cudziny nevydajú, rakúske orgány budú pokračovať vo vyšetrovaní a záverečnú správu polície, ako aj poznatky prokuratúry poskytnú ruskej strane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu