Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Palestína požiada OSN o nečlenský štatút: Izrael má obavy

Mahmúd Abbás
Mahmúd Abbás (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás sa vo štvrtok oficiálne obráti na Valné zhromaždenie OSN, ktorého členov požiada o udelenie štatútu nečlenskej krajiny Palestíne v rámci 193-člennej organizácii. Jeho iniciatíva nasleduje rok po tom, ako sa mu nepodarilo získať pre jeho vlasť plnoprávne členstvo v OSN.

Abbásov štvrtkový pokus má podľa odhadov veľkú šancu na úspech, keďže okrem ďalších tradične propalestínskych štátov ho podporujú aj viaceré vplyvné európske krajiny ako Francúzsko, Švajčiarsko či Španielsko. Viacero štátov vrátane Maďarska, Talianska, Poľska, Británie a Slovenska je ešte stále nerozhodnutých. Proti sa vyjadrilo Nemecko, Holandsko alebo Česko. Takmer istá je aj podpora stálych členov Bezpečnostnej rady OSN Ruska alebo Číny. Na druhej strane však stoja USA.

Ak chce byť Abbás so svojím návrhom úspešný, musí za jeho žiadosť zahlasovať nadpolovičná väčšina zo 193 členov VZ. Nečlenský štatút umožní Palestínčanom prístup k viacerým agentúram a inštitúciám OSN vrátane Medzinárodného trestného súdu (ICC), čoho sa obáva najmä Izrael. Varovanie pred možným obrátením sa Palestínčanov na ICC avizovala aj EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu