Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Egypt rozdelený na dva tábory: Mursího referendum o návrhu ústavy sa začalo

Muhammad Mursí
Muhammad Mursí (Zdroj: TASR)

KÁHIRA - Referendum o návrhu ústavy, ktorý predložil prezident Muhammad Mursí, začalo sa dnes v Egypte.

Hlasovacie miestnosti budú otvorené do 18.00 h SEČ, ale v závislosti od účasti voličov aj dlhšie. Egyptská televízia priniesla dnes ráno zábery na skupiny ľudí čakajúcich v Káhire na otvorenie volebných miestností. Referendum sa koná dva dni - dnes a 22. decembra, pretože mnohí sudcovia - ktorí zo zákona musia dohliadať na referendum - sa na protest procesu nezúčastnia, preto musí byť hlasovanie postupné, aby bol čas presúvať ostatných sudcov.

Mursího iniciatíva rozdelila Egypťanov na dva tábory a vyvolala hlbokú krízu a protesty nahnevaných prezidentových odporcov a tiež násilné zrážky v centre Káhiry i v ďalších egyptských mestách. V nepokojoch zahynulo päť ľudí a stovky utrpeli zranenia. Tento stav po dvoch rokoch od odstúpenia egyptského prezidenta Husního Mubaraka podčiarklo hlboké názorové rozdiely v Egypte.

Sporné výnosy prezident po verejnom tlaku zrušil. Výnosy by mu totiž poskytli mimoriadne právomoci a imunitu, čím sa prakticky dostal mimo kontroly justície. Zabezpečovali tiež imunitu zhromaždeniu, ktoré pripravovalo novú egyptskú ústavu, ako aj hornej komore parlamentu. V oboch majú dominantné slovo Mursího islamistickí spojenci.

Hlavná egyptská opozícia - Národný front spásy - odmieta referendum o ústave. Podľa opozície to bude viesť len k ďalšiemu prehlbovaniu rozdielov a napätiu v krajine.

Stočlenné ústavodarné zhromaždenie schválilo kontroverzný návrh novej ústavy v zrýchlenom konaní. Hlasovanie sa konalo v neprítomnosti liberálne a kresťansky orientovaných členov zboru, ktorí ho opustili na protest proti priveľkému vplyvu islamistov. Podľa opozičných kritikov text novej ústavy obmedzuje práva žien, okliešťuje právomoci súdov a dáva priveľký vplyv náboženským entitám na legislatívny proces.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu