Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Násilnosti v Egypte si vyžiadali päť mŕtvych a 350 zranených

Zatknutých bolo najmenej 32 ľudí Zobraziť galériu (5)
Zatknutých bolo najmenej 32 ľudí (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - KÁHIRA - Najmenej päť egyptských demonštrantov prišlo v noci na štvrtok o život počas násilností, ktoré sprevádzali protesty proti prezidentovi Muhammadovi Mursímu. Ďalších skoro 350 ľudí utrpelo zranenia pri stretoch medzi prezidentovými odporcami a stúpencami v blízkosti prezidentského paláca.

Demonštranti sa vzájomne ohadzovali zápalnými fľašami a kameňmi, odpaľovali delobuchy a podpaľovali autá, bolo však počuť aj streľbu a viacerých z nich odnášali preč zakrvavených. Znepriatelené tábory sa snažila oddeliť poriadková polícia, násilnosti však pokračovali v okolitých uliciach a situácia sa vymkla spod kontroly po tom, ako sa pri paláci zhromaždili tisíce prívržencov islamistického prezidenta, ktorí začali búrať stany opozície a vyhrážali sa "vyčistením" priestranstva.

Niekoľkým stovkám Mursího odporcov, ktorí sa na mieste utáborili ešte v utorok, sa podarilo utiecť do bočných ulíc. Sporadická streľba a násilnosti pokračujú aj vo štvrtok ráno.

Protesty opozície sa týkajú Mursího kroku spred necelých dvoch týždňov, keď si prostredníctvom dekrétu rozšíril právomoci na úkor súdov, ako aj sporného návrhu novej ústavy z dielne islamistov. Egypťania majú o ústave rozhodnúť v referende naplánovanom na 15. decembra, viceprezident Mahmúd Makkí však v stredu vyjadril ochotu rokovať s opozíciou o budúcom pozmenení jej znenia.

Na zdržanlivosť a dialóg vyzval aj imám káhirskej mešity al-Azhar ako najvyššia autorita egyptských sunnitov. Na stupňovanie napätia podľa štátnej tlačovej agentúry MENA zareagovali aj traja z Mursího poradcov, ktorí v stredu oznámili svoju rezignáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu