Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Káhira sa pripravuje na masové protesty proti Mursímu

Káhira sa pripravuje na masové protesty proti Mursímu Zobraziť galériu (6)
Káhira sa pripravuje na masové protesty proti Mursímu (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Káhirské Námestie oslobodenia bude v utorok dejiskom masovej demonštrácie proti prezidentovi Muhammadovi Mursímu, ktorý si minulý týždeň udelil rozsiahle nové právomoci. Aktivisti na priestranstve táboria už od piatku a na stĺpy verejného osvetlenia rozvešali transparenty namierené proti hnutiu Moslimské bratstvo, ktoré vynieslo Mursího k moci.

 Podľa jedného z nápisov islamisti "ukradli" minuloročnú revolúciu, zatiaľ čo iný varuje, že prezident chce ľudí "dotlačiť k občianskej neposlušnosti". Spravodajca tlačovej agentúry AFP informoval, že z námestia je vylúčená doprava a v jeho strede vyrástla improvizovaná klinika. Situácia v meste je zatiaľ pokojná, viaceré školy však zostali zatvorené napriek ubezpečeniam ministerstva školstva, že vyučovanie nebude prerušené.

Okrem pochodov z rôznych častí Káhiry do centra sú na utorok naplánované aj demonštrácie proti Mursímu v iných častiach Egypta vrátane druhého najväčšieho mesta Alexandria. Egyptská odnož Moslimského bratstva pôvodne vyzývala na celonárodné demonštrácie na podporu prezidenta, zhromaždenie v Káhire sa však rozhodla zrušiť, aby "zamedzila stretom" s jeho odporcami.

Mursí vo štvrtok vydal ústavný dekrét, ktorý mu umožňuje "prijať akékoľvek rozhodnutie alebo opatrenie na ochranu revolúcie". Zároveň odvolal generálneho prokurátora, ktorého sa už dávnejšie snažil zbaviť funkcie v súvislosti s oslobodením stúpencov predošlého režimu obvinených zo snahy potlačiť minuloročnú revolúciu.

Mursího kancelária na vlnu kritiky reagovala vyhlásením, že dekrét o rozšírení právomocí má iba "dočasnú povahu". Väčšina egyptských sudcov a prokurátorov medzitým vstúpila do štrajku, hodnoty egyptských akcií dramaticky klesli a v krajine cez víkend protestovali tisíce ľudí, pričom došlo aj k násilnostiam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu