Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sýrski povstalci založili spravodajskú agentúru: Má ochrániť synov revolúcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BEJRÚT - Sýrski protivládni povstalci si založili vlastnú spravodajskú službu, ktorá by mala tvoriť "mocný bezpečnostný štít na ochranu synov revolúcie pred útokmi, zatýkaním a zabíjaním".

Informujú o tom prostredníctvom videovyhlásenia, ktoré v utorok zverejnil na internete hovorca opozičnej Slobodnej sýrskej armády Fahd al-Masrí. Na zázname vystupujú ôsmi ozbrojení muži s maskami na tvárach. Jeden z nich sa predstavuje ako plukovník Usáma - agent 102 a oznamuje vytvorenie "Správy spravodajských služieb sýrskej revolúcie - Národnej bezpečnostnej kancelárie". Tá podľa neho "musí byť jednou z mocných zbraní revolúcie proti spravodajskej sieti vládnej klaky a jej regionálnych a medzinárodných spojencov".

Usáma sľubuje, že agenti sa budú zameriavať aj na chybujúcich príslušníkov opozície a z tohto dôvodu by mala služba "zostať oddelená od revolučných síl". V rámci vyhlásenia taktiež predstavuje šéfov 19 odborov s číslami 100 až 118, medzi ktorými nechýba žena menovaná ako Umm Ajša. Novozaložený orgán plánuje zriadiť pobočky vo viacerých regiónoch Sýrie ako aj sekcie pre vnútorné a vonkajšie spravodajstvo alebo odbor komunikujúci s domácimi a zahraničnými médiami. Riaditeľ jeho politickej kancelárie, novinár Básim Džaara, však v telefonickom rozhovore pre agentúru AFP uviedol, že sieť agentov v skutočnosti funguje už niekoľko mesiacov, aby "zamedzila (vládnemu) režimu v desiatkach útokov s cieľom rozpútať medzináboženský konflikt". Medzi informátormi sú podľa neho aj "stovky" príslušníkov provládnych bezpečnostných zložiek. Džaara doplnil, že spravodajská služba je riadená priamo zo Sýrie a spolupracuje so všetkými tamojšími frakciami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu