Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sýrska armáda už len čaká na rozkaz použiť chemické zbrane

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

WASHINGTON - Sýrsky režim pripravil letecké bomby so smrtiacim nervovým plynom, aby ich zhodil na pozície povstalcov proti prezidentovi Bašárovi Asadovi. V noci nadnes o tom informovala americká televízia NBC.

Velenie sýrskych ozbrojených síl už údajne len čaká na rozkaz od prezidenta Asada, spresnil pre NBC News nemenovaný americký vládny zdroj. Ešte v utorok neboli dôkazy o zmiešavaní dvoch chemických látok, ktorých zlúčením vzniká plyn sarin, ale v stredu bolo údajne nervovo-paralytickou látkou naplnené vnútro bômb.

Nemenované zdroje pre NBC zdôraznili, že bomby zatiaľ nenaložili do lietadiel. Ak by sa tak stalo, "je toho len málo, čo svet môže urobiť pre to, aby zastavil ich použitie proti povstalcom," dodal zdroj. Sarin môže za niekoľko minút usmrtiť tisíce ľudí v prípade, že má účinkovať v zaľudnenej oblasti.

Ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová v stredu v Bruseli zopakovala obavy Spojených štátov, že sýrsky režim môže proti povstalcom použiť chemické zbrane, a upozornila, že ak to Damask urobí, budú na to USA ihneď reagovať.

Podľa jej slov sa Asadov režim môže odhodlať k zúfalému kroku a použiť  chemické zbrane, aby opäť získal kontrolu nad územím, ktoré dobyli povstalecké jednotky. Veľké obavy USA vyvoláva aj skutočnosť, že Asadov režim by mohol stratiť kontrolu nad svojím zbrojným arzenálom, ktorý by sa mohol dostať do rúk niektorej z mnohých ozbrojených skupín operujúcich teraz v Sýrii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu