Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Deti a internet: Štvrtina sa ocitla v riskantnej situácii!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Viac ako štvrtina detí si uvedomuje, že sa niekedy na internete ocitli v riskantnej situácii. Rovnako štvrtina detí, spomedzi najmladších detí dokonca tretina, sa občas na internete cíti bezradná a najradšej by sa s niekým poradili.

Vyplýva to z nezávislého prieskumu pre občianske združenie eSlovensko, do ktorého sa v máji a júni tohto roku zapojilo 390 detí vo veku od 9 do 18 rokov, informovala projektorová manažérka Zuzana Tichá.

Prieskum po názvom Mediácia bezpečného používania internetu priniesol zistenia o tom, ktoré projekty sú účinné v prevencii negatívnych javov na internete. Deti sa užitočné rady o bezpečnom správaní na internete dozvedajú predovšetkým od rodičov, učiteľov v škole, ale aj z webstránok a od kamarátov. Viac ako 24 percent detí v prieskume uviedlo, že poznajú nejakú webovú stránku o tom, ako sa správať na internete, aby sa im nič zlé nestalo. Najviac – takmer 40 percent ich bolo medzi najmladšími deťmi od 9 do 10 rokov. Najčastejšie deti poznali webovú stránku Ovce.sk a Zodpovedne.sk, ktoré sú projektmi občianskeho združenia eSlovensko.

Ešte pred vymenovaním konkrétnych stránok sa detí pýtali, či poznajú nejaké rozprávky alebo príbehy o bezpečnom správaní na internete. Kladne odpovedalo 42,5 percenta detí, medzi najmladšími to bola takmer polovica. Väčšina detí - 78 percent poznala práve rozprávky Ovce.sk. Stránku Zodpovedne.sk poznalo takmer 40 percent detí a informácie o nej mali hlavne zo školy - 65 percent detí. Rozprávky zo stránky Ovce.sk pozná viac ako 65 percent detí a vyše 55 percent z nich rozprávky aj pozeralo. Najviac ich je medzi deťmi vo veku 9 a 10 rokov.

Deti tieto príbehy nielen vo veľkej miere poznajú a pozerajú, ale aj si na ne spomenú, a to najmä vtedy, keď by sa mohli dostať do rizika alebo už nejakému čelia. Rozumejú tomu, že ovečky v rozprávkach predstavujú deti a aj tí najmladší dokážu zopakovať ponaučenia, ktoré si zapamätali. Sami by na základe rozprávok odkázali svojim mladším kamarátom: „Dávajte pozor na to, s kým si píšete a keď ho nepoznáte, nestretávajte sa s ním, aj keď bude o to prosiť.“ Naučili sa, že nemajú zverejňovať na internete vlastné fotky a nemajú veriť na internete návodom na niečo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu