Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Grécko nedostalo úver: Premiér predpovedá strašné následky pre eurozónu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY/BRUSEL - Grécko je zdesené výsledkom rokovaní ministrov financií eurozóny, ktorí sa opäť nedokázali zhodnúť, či je možné Grécku poskytnúť ďalšiu časť záchranného úveru. Grécky premiér Antonis Samaras povedal, že v stávke nie je len budúcnosť Grécka, a vyzval eurozónu, aby ďalšiu časť úveru uvoľnila.

Grécko stále čaká na 31,5 miliardy eur, ktoré malo dostať už v júni. Kvôli sklzu v plnení dohodnutých podmienok ale eurozóna uvoľnenie tejto tranže neustále odkladá. Grécko už medzitým schválilo ďalšie úspory a dúfalo, že tentoraz peniaze dostane.

Do rokovaní takzvanej Euroskupiny, teda ministrov financií eurozóny, sa pritom vkladali veľké nádeje. Riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová kvôli utorkovej schôdzke skrátila cestu po Ázii, aby sa jej mohla v Bruseli zúčastniť.

"Naši partneri, vrátane MMF, tiež musia robiť to, k čomu sa zaviazali," upozornil Samaras, ktorého citovala agentúra Reuters. Premiér tak pripomenul, že keď Grécko svojim veriteľom vyhovelo a schválilo ďalšie úspory, mali by sa k svojim sľubom prihlásiť aj veritelia.

Samaras povedal, že v stávke je teraz stabilita celej eurozóny. Grécko si minulý týždeň muselo zabezpečiť peniaze na splátku dlhu mimoriadnou emisiou štátnych pokladničných poukážok a nie je isté, či by sa mu podarilo zabezpečiť si tak peniaze aj nabudúce.

Pred utorkovou schôdzkou sa na trhoch špekulovalo, že Euroskupina rozhodne uvoľniť Grécku až 44 miliárd eur. Išlo by zrejme o tri tranže naraz, teda za druhý, tretí aj štvrtý štvrťrok. Bez týchto peňazí Grécku hrozí reálne riziko štátneho bankrotu. Od druhej svetovej vojny by to bolo prvýkrát, čo v Európe niektorý štát zbankrotuje.

Ministri financií eurozóny odložili rokovania o gréckom dlhu na pondelok 26. novembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu