Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ONLINE Dohoda o prímerí nebude: Počet zabitých v Gaze stúpa!

Nálety na Gazu majú od stredy už 49 obetí Zobraziť galériu (12)
Nálety na Gazu majú od stredy už 49 obetí (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izraelské letectvo pokračuje piatym dňom v útokoch na palestínske pásmo Gazy, ktorými reaguje na ostreľovanie izraelského územia z tejto oblasti. Terčom najnovšieho izraelského náletu sa dnes stalo okrem iného mediálne stredisko vládnuceho hnutia Hamas.

22:20 Egyptské zdroje tvrdia, že mierové rozhovory pokračujú napriek predchádzajúcim správam o zlyhaní rokovaní.

21:55 Izraelský prezident Šimon Perez dnes obvinil Hamas, že návrhy na zastavenie bojov odmieta.

21:08 Počet obetí izraelského útoku na dom v severnom pásme Gazy stúpol na 12, píše Haaretz.

20:53 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podľa The New York Times hovoril o situácii aj s lídrami z Británie, Nemecka, Talianska, Grécka, Poľska, Portugalska, Bulharska a Českej republiky a dnes povedal, že "oceňuje porozumenie, ktoré prejavujú k právu Izraela sa brániť".

19:41 Od stredajšieho začiatku izraelskej leteckej ofenzívy na palestínske pásmo Gazy sa weby izraelskej vlády stali terčom 44 miliónov pokusov o prístup zo strany hackerov. Informoval o tom dnes izraelský minister financií Juval Steinitz. Zdôraznil, že prakticky všetky tieto útoky boli neúspešné. Len v jednom prípade bol podľa jeho slov jeden z vládnych serverov zablokovaný, ale len zhruba na desať minút.

19:03 Hovorca Hamasu informoval, že rokovania o prímerí v Káhire zlyhali

18:54 Podľa izraelského experta citovaného AFP si v skupine, ktorá riadi operáciu, pozemnú ofenzívu nikto nepraje. "Ak by však Hamas dokázal uštedriť Izraelu nejaký viditeľný úder s cieľom ukázať sa v úlohe víťaza, tak hrozí, že ministri by možno neodolali pokušeniu zmeniť dojem, aký by táto situácia mohla zanechať u izraelských voličov," povedal expert v narážke na doteraz neúspešné ostreľovanie metropoly Tel Aviv a blížiace sa januárové parlamentné voľby v Izraeli.

ONLINE Dohoda o prímerí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

18:46 Izrael dnes obnovil dodávky humanitárnej pomoci do pásma Gazy, keď otvoril jediný terminál pre nákladnú dopravu na spoločnej hranici, ktorý uzavrel v stredu po spustení operácie voči palestínskym militantom. Nákladnými autami do Gazy prepravili potraviny, lieky a nevyhnutný priemyselný tovar, informovala agentúra RIA Novosti.

18:23 Izraelská batéria protiraketovej obrany Železná kupola zlikvidovala dnes v širšom okolí Tel Avivu dve palestínske rakety. Informovali o tom dnes tlačové agentúry AP, Reuters a DPA s odvolaním sa na policajného hovorcu, podľa ktorého nikto nebol zranený a nevznikli ani materiálne škody. Obyvateľov a návštevníkov mesta pred útokmi rakiet vypálených z palestínskeho pásma Gazy varovali sirény protivzdušnej obrany, ktoré sa v meste rozozvučali.

17:51 Organizácia Reportéri bez hraníc dnes odsúdila izraelské raketové útoky na dve mediálne centrá v Gaze, pri ktorých bolo zranených šesť Palestínčanov a zničené technické vybavenie zahraničných médií. Informovala o tom agentúra AP. Dnešné izraelské útoky zasiahli v Gaze dve výškové budovy, v ktorých má štúdiá a kancelárie hnutím Hamas podporovaná televízia al-Aksá a v Libanone sídliaca televízia al-Kuds sympatizujúca s islamistami.

17:24 Brigády Al-Qassam tvrdia, že Palestínčania zostrelili izraelský vrtuľník Apache.

16:55 Podľa lekárov zomreli v dome tri ženy, šesť detí a jeden muž. Záchranári však ešte stále hľadajú prípadné ďalšie obete v troskách domu. S najnovšími obeťami stúpol na 66 počet Palestínčanov zabitých Izraelom pri útokoch na pásmo Gazy, z toho bolo 32 civilistov, informovala agentúra Associated Press.  

ONLINE Dohoda o prímerí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)
  

ONLINE Dohoda o prímerí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

15:49 Pri čerstvom útoku v Bayt Lahiya v Gaze malo prísť o život až desať ľudí. Medzi nimi aj trojročné dievča a päťročný chlapec. Strela zasiahla trojposchodovú budovu.

15:20 Izraelská armáda mala zabiť vedúceho raketového programu Hamasu.

14:46 Nové útoky na Gazu si vyžiadali ďalšie tri obete, čím ich počet vzrástol na 55.

14:34 Obama počas návštevy Thajska vyhlásil, že plne podporuje právo Izraela na obranu svojho územia. "Žiadna krajina na svete by netolerovala, aby na jej občanov pršali rakety vypálené spoza jej hraníc," povedal.

ONLINE Dohoda o prímerí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

13:45 Palestínsky veľvyslanec pre Sky News uviedol, že konflikt v Gaze nie je o terorizme, ale teritóriu. Izraelského premiéra Benjamina Netanjahua nazval "pyromanom".

13:20 Na izraelský Ašdod mali vypáliť ďalších najmenej 15 rakiet.

13:04 Francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius priletel do Izraela, aby židovskému štátu ponúkol sprostredkovanie dohody o prímerí s Palestínčanmi. Britský minister zahraničia William Hague medzitým z Londýna varoval židovský štát, aby nepodnikal pozemný zásah v palestínskom pásme Gazy.

12:36 Podľa izraelského ministra pre kultúru a šport Limora Livnata nemôžu súhlasiť s prímerím pokiaľ rakety z Gazy ostreľujú ich územie.

12:17 Zdroje z nemocnice v Al-Shife tvrdia, že letecký útok na utečenecký tábor v Gaze si vyžiadal jednu obeť a štyroch zranených.

ONLINE Dohoda o prímerí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

11:55 Premiér Hamasu Ismaíl Haníjí odišiel údajne do úkrytu kvôli obavám, že ho chce Izrael zavraždiť. Budovy jeho kancelárií boli v sobotu zbombardované.

11:38 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Informoval, že operácia Pilier obrany spôsobila "významné škody" raketovému arzenálu, ktorý palestínske militantné skupiny smerujú na Izrael, a že Hamas a ďalšie ozbrojené skupiny  za to zaplatili "vysokú cenu".

10:57 Tlačová agintúra PA požaduje vysvetlenie od Izraelských obranných síl, prečo si ich letectvo vybralo v noci za cieľ budovy médií v Gaze. Novinári v oblastiach konfliktu sú považovaní za civilistov a musia byť preto chránení podľa medzinárodného práva.

ONLINE Dohoda o prímerí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

10:46 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že je pripravený "významne rozšíriť" operácie v Gaze. Stalo sa tak po tom, čo Hamas dnes vypálil na Izrael už najmenej deväť rakiet. Tri zasiahli cieľ.

10:36 Novinár pre televíziu popísal momentálnu situáciu v Izraeli a Gaze.

10:25 Raketa vypálená z Gazy zasiahla štvorposchodovú budovu v Aškelone. Dvoch ľudí ľahko zranili črepiny. Ďalšia raketa pristála pri obytnom dome a poškodila zaparkované autá. Dve rakety zničil obranný systém Iron Dome.

ONLINE Dohoda o prímerí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

10:03 V izraelskom Aškelone a Ašdode počuť sirény. Hnutie Hamas sa pokúsilo opäť raketou zasiahnuť Tel Aviv, Iron Dome ju však zneškodnil.

09:52 Predseda iránskeho parlamentu Alí Larídžání dnes vyzval krajiny na Blízkom východe, aby vyzbrojili Palestínčanov na boj proti Izraelu. Informovala o tom agentúra AFP. Irán dlhodobo podporuje a vyzbrojuje hnutie Hamas, ktoré vládne pásme Gazy a ktorého ozbrojenci ostreľujú raketami izraelské územie. Tel Aviv v reakcii na palestínske útoky začal s náletmi na Gazu.

08:50 Pri náletoch dnes v pásme Gazy podľa agentúry AFP zomreli tri deti. Pri útoku na budovy palestínskej televízie bolo tiež zranených šesť novinárov. Celková bilancia náletov na Gazu od stredy dosiahla 49 mŕtvych, asi polovicu tohto počtu tvoria civilisti.

ONLINE Dohoda o prímerí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

08:34 Izrael a arabskí militanti z pásma Gazy zmiernili dnes intenzitu vzájomného raketového ostreľovania. Prichádza k tomu po správach o možnom blízkom prímerí a ukončení prebiehajúcich bojov aj bez pozemnej operácie izraelskej armády v palestínskej enkláve.

08:32 Izrael začal vysielať odkaz palestínskym civilistom na vlnách rozhlasových staníc, ktoré patria Hamasu. "Obyvatelia Gazy, Hamas sa hrá s ohňom a riskuje váš osud," znie podľa agentúry AP hlásenie v arabčine, ktoré sa opakuje každých päť minút. "Izraelské obranné sily sa blížia k druhej fáze svojich operácií. Ak chcete zostať v bezpečí, nepribližujte sa k infraštruktúre a k členom Hamasu."

Vysielaná správa neupresňuje, čo by mala byť druhá fáza operácie. Pri hraniciach palestínskej enklávy sa ale zhromaždili tisíce izraelských vojakov a špekuluje sa, že by Izrael mohol začať pozemné operácie.

07:00 Palestínske raketové útoky, ktoré Izrael k náletom na Gazu vyprovokovali, dnes v noci na niekoľko hodín ustali. Dnes ráno ale palestínski ozbrojenci vypálili ďalšie štyri rakety na mesto Aškelon. Dve z nich zostrelila izraelská protiraketová obrana. Jedna strela však  zasiahla autá na parkovisku a jedna obytný dom. Pri útokoch boli zranení dvaja civilisti. Celkom si palestínske ostreľovanie Izraela vyžiadalo od stredy tri obete.

Palestínčania vypálili na Izrael od stredy vyše 500 rakiet, izraelské letectvo zasiahlo v pásme Gazy takmer 1000 cieľov. Zatiaľ podľa agentúr nie sú známky toho, že by sa blížilo prímerie. Podľa izraelského denníka Haarec povedal premiér Benjamin Netanjahu americkému prezidentovi Barackovi Obamovi, že je ochotný zastaviť nálety jedine v prípade, že súčasne ustanú raketové útoky na Izrael z Gazy.

ONLINE Dohoda o prímerí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Dohoda o prímerí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu