Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

IKEA priznala, že jej nábytok vyrábali politickí väzni z NDR

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Švédsky nábytkársky gigant IKEA sa dnes ospravedlnil za to, že niektoré jeho výrobky vyrábali v 80. rokoch politickí väzni z komunistickej Nemeckej demokratickej republiky (NDR).

V správe, ktorú zverejnila v Berlíne nezávislá audítorská spoločnosť Ernst & Young, vysvetľuje obvinenia bývalých väzňov, že boli prinútení vyrábať nábytok a príslušenstvo vo väzenských dielňach. Ak by boli odmietli, hrozila im samotka a ďalšie tresty.
      
Niektorí z výkonných predstaviteľ IKEY pred 25 až 30 rokmi vedeli, že východonemeckí dodávatelia spoločnosti zamestnávajú uväznených disidentov i odsúdených zločincov.
      
"Veľmi sa ospravedlňujeme, že sa niečo takéto dialo," vyhlásila hovorkyňa IKEA Jeanette Skjelmoseová. Švédska spoločnosť predáva v sieti svojich samoobslužných obchodov po celom svete štýlový lacný nábytok vlastného dizajnu.
      
IKEA si správu objednala po tom, ako bývalí väzni zverejnili vlani v nemeckej televízii svoje obvinenia.
      
Predseda Únie zväzov obetí komunistickej diktatúry (UOKG) Rainer Wagner ešte pred zverejnením správy IKEA vyjadril nádej, že otvorí širšie vyšetrovanie nútenej práce v komunistickom Nemecku.
      
Podľa Wagnerovho vyjadrenia v pondelok sú obvinenia na adresu spoločnosti IKEA "iba vrcholom ľadovca" a podobným čelia aj ďalšie nemecké spoločnosti pôsobiace pred znovuzjednotením v oboch nemeckých štátoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu