Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Islamský džihád ostreľuje Tel Aviv: Nasledovať má niečo oveľa väčšie

Izrael vystreľuje rakety v meste Ašdod
Izrael vystreľuje rakety v meste Ašdod (Zdroj: TASR/AP)

JERUZALEM - Raketa vypálená z Pásma Gazy zasiahla izraelské mesto Tel Aviv, uviedla izraelská armáda. Nespôsobila však nijaké škody ani zranenia. Raketa je pokračovaním ostreľovania južného Izraela militantmi z Gazy, na čo Izrael reagoval leteckými útokmi. K vystreleniu rakety sa už prihlásilo ozbrojené krídlo radikálneho Islamského džihádu.

"Brigády al-Kuds zasiahli okupované mesto Tel Rabea (Tel Aviv) raketou Fajr 5, ktorá spôsobila veľký výbuch a otriasla celým mestom," uviedla skupina v krátkom stanovisku potom, ako médiá priniesli informácie o útoku. "To, čo bude nasledovať, bude oveľa väčšie," hovorí stanovisko. V separátnom stanovisku na webovej stránke ozbrojenej skupiny jej hovorca Abu Ahmed pohrozil, že Izrael zažije "ďalšie prekvapenia, ak agresia voči Palestínskemu ľudu bude pokračovať". "Nepriateľ začal boj, no odboj rozhodne, ako sa skončí," povedal.

Raketa z Gazy zasiahla doteraz najvzdialenejšie územie vo vnútri Izraela. "Raketa padla do vody neďaleko najstaršej časti Tel Avivu Jafo," uviedol korešpondent agentúry AFP potom, ako polícia potvrdila, že v celom meste sa rozozvučali sirény. Izraelské televízie uviedli, že Tel Aviv zasiahla počas vojny v Perzskom zálive v roku 1991 iracká raketa Scud. Raketa Fajr 5 vyrobená v Iráne má dosah 75 kilometrov.

Egyptský prezident dnes vyhlásil, že sa pokúsi zastaviť izraelské ťaženie proti Hamasu. V prvom verejnom vyjadrení ku kríze v tesnom susedstve egyptských hraníc Mursí označil kroky židovského štátu za "neprijateľné". Na Mursího požiadanie navštívi Gazu egyptský premiér Hišám Kandíl. Delegácia sa podľa vyjadrenia televízie pokúsi tiež "splniť naliehavé potreby" obyvateľov Gazy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu