Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Smrť vo väzení: Polícia pri vzbure chladnokrvne strieľala väzňov

Väznica Welikada
Väznica Welikada (Zdroj: SITA)

KOLOMBO - Smrť 27 väzňov počas piatkovej vzbury vo väznici Welikada v hlavnom meste Srí Lanky Kolombo bol dôsledkom "chladnokrvného masakru", tvrdí najväčšia opozičná strana a od parlamentu požaduje dôsledné vyšetrenie incidentu.

Poslanec opozičnej Spojenej národnej strany Mangala Samaraweera má vraj informácie, že väčšina obetí bola počas zrážok s dozorcami zastrelená policajným komandom alebo vojakmi.  

"Išlo o masaker, ktorý treba odsúdiť. Poukazuje na zlyhanie právneho štátu," povedal poslanec s tým, že jeho informácie hovoria o chladnokrvnom strieľaní.

Podľa vyjadrenia úradov zahynuli väzni pri prestrelke. Zrážky mali vypuknúť, keď väzni kameňmi napadli pátrací tím, ktorý mal u nich hľadať narkotiká a komunikačné zariadenia. Následne sa vraj väzni ozbrojili tak, že sa vlámali do skladu zbraní. Bezpečnostné sily zasiahli, keď väzni prevzali kontrolu nad časťou zariadenia.

Pri vzbure sa zranilo 42 osôb vrátane vojakov a policajných príslušníkov. Fotoreportér agentúry AP videl na streche väzňov mávajúcich puškami. Niektorí nasadli do vozidla a vydali sa k hlavnej mestskej ulici. Keď opustili brány, bezpečnostné sily ich zastrelili. Desiatky príslušníkov bezpečnostných síl potom obsadili väznicu a armáde trvalo štyri hodiny, kým dostala situáciu pod kontrolu.

Išlo o najväčšie väzenské nepokoje od roku 1983, kedy pri etnických zrážkach v tej istej väznici zomrelo 35 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu