Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Väzenské nepokoje v Bolívii: Desiatky mŕtvych, požiare a obhorené telá!

Násilie v bolívijskej väznici si vyžiadalo 31 mŕtvych Zobraziť galériu (2)
Násilie v bolívijskej väznici si vyžiadalo 31 mŕtvych (Zdroj: SITA)

LA PAZ - Kvôli piatkovému vybavovanie účtov medzi dvoma skupinami väzňov v Bolívii podľa najnovších údajov zomrelo najmenej 31 ľudí. Zhruba 60 ľudí bolo pri strete zranených. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na bolívijskú políciu. Medzi mŕtvymi je aj jedno dieťa.

Počet mŕtvych v jednom z najhorších väzenských incidentov bolívijskej histórie vzrástol z naposledy udávaných 29 ľudí, pretože dvaja zomreli po prevoze do nemocnice. Údaje dnes potvrdil bolívijský minister Carlos Romero. Počet mŕtvych môže aj naďalej rásť, keďže veľa ľudí bolo poranených pri požiari, ktorý v celách vypukol po výbuchu niekoľkých zápalných fliaš.

"Medzi hospitalizovanými je 35 vážne zranených," vyhlásil predstaviteľ bolívijskej väzenskej služby Ramiro Llanos. Rad tiel je kvôli požiaru ohorených, čo sťažuje ich identifikáciu. Podľa polície počas incidentu zomrelo aj dieťa vo veku necelých dvoch rokov. V bolívijských väzniciach žije rad malých detí so svojimi väznenými rodičmi, hoci predpisy to povoľujú až od veku šiestich rokov.

Násilnosti vypukli v piatok vo väznici Palmasol na juhovýchode krajiny. Väzenská služba uviedla, že väzni z jedného bloku nápravného zariadenia zaútočili na trestanca z druhej časti nožmi, mačetami a zápalnými fľašami.

Násilie v bolivijskej väznici
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Tunajšie väzenie je označované ako "väzenské mesto", pretože podľa internetovej encyklopédie Wikipedia dozorcovia len minimálne kontrolujú činnosť väzňov. Tí si zriadili vlastnú inštitúciu, ktorá na rad vnútorných záležitostí dohliada.

Bolívijský prezident Evo Morales dnes osobne nariadil dôkladné vyšetrenie príčin konfliktu, aby už nemohlo dôjsť k podobnej tragédii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu