Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Početné výbuchy bômb v Damasku: Vyžiadali si desiatky mŕtvych!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

Ammán - K početným výbuchom došlo dnes v kopcovitej štvrti sýrskeho hlavného mesta Damask, obývanej členmi náboženskej skupiny alavitov prezidenta Bašára Asada.

Útok sa odohral deň po ničivých útokoch v izolovaných predmestiach hlavného mesta a prehĺbil rozpor medzi alavitmi, ktorí vládnu v Sýrii od 60. rokov, a sunnitmi, ktorí vedú 19 mesiacov trvajúce povstanie proti vláde rodiny prezidenta Asada.

V enkláve alavitov nazývanej Mazza 86, ktorá sa nachádza v blízkosti prezidentského paláca, zaznamenali stúpajúci dym spôsobený výbuchom pravdepodobne ťažkých bômb. Agentúre Reuters to telefonicky potvrdili obyvatelia Damasku.

"Do postihnutej oblasti mieria sanitky, pričom proasadovské vojenské jednotky prudko strieľajú do vzduchu zo samopalov," uviedla očitá svedkyňa.

V utorok došlo k výbuchu auta v blízkosti mešity v Kadáme, robotníckej sunnitskej štvrti na juhu Damasku, ktorý zabil a zranil desiatky ľudí, uviedli opoziční aktivisti. Ako oznámili štátne médiá, bomba ešte predtým zabila najmenej desať ľudí v alavitskej štvrti na kopci na severozápadnom okraji mesta.

Bombové útoky sa v sektárskych oblastiach v priebehu povstania proti Asadovi v poslednom čase vystupňovali. Minulý mesiac počas moslimského sviatku íd adhá vybuchlo v blízkosti mešít niekoľko bômb v sunnitských okresoch a predmestiach Damasku, ktoré zabili a zranili desiatky ľudí, uviedli aktivisti.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu