Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

ONLINE Obamovo víťazstvo rozhnevalo miliardára Trumpa: Totálna pretvárka!

Obama aj ďalšie štyri roky bude vládnuť Spojeným štátom Zobraziť galériu (22)
Obama aj ďalšie štyri roky bude vládnuť Spojeným štátom (Zdroj: abc.net.au)

CHICAGO - A predsa to dokázal! Predbežné výsledky ostro sledovaných amerických prezidentských volieb hovoria o tom, že s tesným rozdielom ostáva v Bielom dome Barack Obama. Podľa prepočtov už prekročil hranicu 270 voliteľov potrebnú na víťazstvo.

16:34 Povstalci Talibanu vyzvali v stredu znovuzvoleného amerického prezidenta Baracka Obamu, aby priznal, že Spojené štáty prehrali vojnu v Afganistane. Zároveň naňho apelovali, aby stiahol svojich vojakov z krajiny. "Obama už teraz musí vedieť, že vojnu v Afganistane prehral ," uviedol hovorca Zabiulláh Mudžáhid v stanovisku na webovej stránke islamistov.

15:54 Americký rapper Will.i.am zložil novú skladbu pri príležitosti znovuzvolenia Baracka Obamu za prezidenta USA. Člen skupiny The Black Eyed Peas tak zopakoval rovnaký krok ako pred štyrmi rokmi, keď pri príležitosti prvého Obamovho volebného triumfu zložil pieseň It's A New Day.

15:32 Tesná väčšina Portoričanov chce, aby sa ich ostrov stal 51. štátom USA. Vyslovili sa pre to v nezáväznom referende v americký volebný superutorok, ich rozhodnutie si však vyžaduje súhlas Kongresu.

14:56 Znovuzvolenie Baracka Obamu znamená pre Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), že program vesmírnej agentúry bude podľa všetkého pokračovať s prípravami na vyslanie človeka na niektorý z asteroidov blízkych Zemi. Napísal to portál Space.com. S letom sa počíta do roku 2025.

14:20 Bolo to víťazstvo, ale žiadny triumf. Svojím znovuzvolením vojde Barack Obama do učebníc dejepisu. Volebný výsledok bez lesku mu spočiatku dovolí len malé kroky - čo sa ale dlhodobo môže jeho strane vyplatiť, napísal dnes vo svojom komentári nemecký spravodajský server Spiegel Online.

13:54 Nie všetci sa radujú z Obamovho víťazstva. Americký miliardár Donald Trump je napríklad z neho veľmi sklamaný. "Tieto voľby sú totálnou hanbou a pretvárkou. Nie sme demokraciou," napísal na Twitteri. Takýchto odkazov tam umiestnil viac, niektoré z nich ale neskôr vymazal.

ONLINE Obamovo víťazstvo rozhnevalo
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: wonderlandmagazine.com)

13:19 S faktom, že výsledky amerických volieb boli známe až po uzávierke printových médií, sa belgické noviny vyrovnali originálnym spôsobom. Denník Het Laatste Nieuws vytvoril dve titulné strany, na ktorých bol odkaz pre čitateľov "Vyberte si svoju titulku". Jedna strana niesla nadpis "Je to Obama," kým druhá - vložená vo vnútri - mala nadpis "Je to Romney". Obe strany obsahovali profily víťazov a analýzy.

12:57 Utorkové voľby boli najmenej v jednom ohľade historické. V súvislosti s nimi sa totiž na Twitteri objavil rekordný počet správ a odkazov. Krátky a výstižný "Four more years" (Ďalšie štyri roky), ktorý naň zaslal Barack Obama krátko po svojom znovuzvolení, sa stal najviac zdieľaným odkazom od vytvorenie tejto siete.
Podľa zdrojov Twitteru boli tri slová iba v priebehu dvoch hodín preposlané na adresy iných užívateľov dovedna 420 000-krát. Za rovnaký čas tento odkaz na sociálnej sieti Facebook dostal 186 000 lajkov.

12:44 Opätovné zvolenie Baracka Obamu je podľa slovenského šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka trojnásobne dobrá správa. V prvom rade preto, lebo jeho štýl zahraničnej politiky je prijímaný na Slovensku aj v Európe so sympatiami. "Je to politika, ktorá dáva prednosť hľadaniu kompromisu a spoločným aktivitám pred jednostrannými krokmi alebo pred tlačením partnerov do akcií," konštatoval dnes pred novinármi. Rovnako tak partneri Spojených štátov už vedia, s kým majú do činenia, keďže Obamov tím je už sformovaný," skonštatoval Lajčák. Na druhej strane vzájomné vzťahy medzi USA a Slovenskom sú v súčasnosti už na takej vysokej úrovni, že v podstate podľa ministra nie je dôležité, kto je v Bielom dome.

12:23 Voliči v amerických štátoch Maryland a Maine okrem prezidentských volieb hlasovali aj o svadbách osôb rovnakého pohlavia. Návrh v referende uspel, takže manželské zväzky homosexuálne orientovaných ľudí tam budú odteraz legálne.

12:15 Jedna štatistická zaujímavosť z histórie volieb prezidentov USA hovorí, že najmenší rozdiel v počte získaných voliteľov zaznamenali v roku 1876. Vtedy tým najtesnejším minorozdielom zvíťazil republikán Rutherford Hayes (185 voliteľov) nad demokratom Samuelom Tildenom (184).

11:47 Výsledok volieb pre Topky okomentoval aj poslanec NR SR Mikuláš Dzurinda. "Voľby dopadli tak, ako si želali voliči. Amerika bude potrebovať reformovať ekonomiku podobne, ako to potrebujeme tu v Európe. Bude to výzva pre Obamu, výzva reformy naprojektovať."

11:30 Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu zablahoželala americkému prezidentovi k novozvoleniu a pochválila ich spoluprácu v boji proti ekonomickej kríze. Blahoprajný telegram zaslal Obamovi aj ruský prezident Vladimir Putin. Kremeľ prijal správy o víťazstve Obamu nad Romneym "veľmi pozitívne".

11:00 Jozef Kollár z SaS má na výsledok prezidentských volieb v USA svoj názor: "Socialista Obama zvolený, Američania dostanú istoty. My ich už máme v podaní slovenských socialistov. Bernanke (americký ekonóm a súčasný predseda Federálnych rezerv, pozn. red.) zrejme zostane vo Fede aj po roku 2014 a bude tlačiť ďalsie peniaze do ekonomiky. Do zlých časov ekonomickej krízy sú potrební lídri typu Rona Paula (americký lekár a republikánsky politik, pozn.red.)."

10:33 K výsledkom amerických volieb sa vyjadrili aj niektorí poslanci. František Šebej z Mostu-Híd povedal: "Rešpektujem voľbu amerických voličov. Za prezidenta si zvolili toho, kto presadzuje skôr politiku blížiacu sa k európskemu modelu a kto presadzuje viac štátnych regulácií a sociálnej politiky. Jeho protikandidát sa zameriaval viac na protrhovú politiku."

Ľuboš Blaha zo Smeru je rád, že vyhral Obama. "Pohľad Romneyho bol vyslovene zlý. Ultrakonzervativizmus a militantný postoj odmietam. Obama je lepšou cestou pre svet a mier vo svete," povedal pre Topky.

10:20 Viaceré médiá informovali o tom, že Obama sa po ukončení ďakovnej reči odobral na oslavu svojho víťazstva, ktorej sa zúčastnili aj známi herci a speváci ako Stevie Wonder, Mary J. Blige, Ashley Judd, Melanie Griffith a Will.i.Am.

10:05 Americká zahraničná politika a teda ani vzťah USA k Slovensku sa po prezidentských voľbách, v ktorých zvíťazil Barack Obama, nijako zásadne nezmení. Zhodujú sa bývalý veľvyslanec SR v Spojených štátoch Rastislav Káčer a poslanec Národnej rady SR a predseda zahraničného parlamentného výboru František Šebej (Most-Híd). Dodávajú však, že ak by zvíťazil republikánMitt Romney, pravdepodobne by sa viac snažil zblížiť s Európou.

10:00 Po oznámení výsledkov prezidentských volieb v USA začal dolár prudko klesať.

9:50 Konečné výsledky v grafickej podobe:

ONLINE Obamovo víťazstvo rozhnevalo
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: nbcnews.com)

9:36 Americké prezidentské voľby majú okrem obhajcu úradu ešte jedného nepochybného víťaza. Je ním štatistik, ale aj bývalý úspešný hráč pokeru Nate Silver. Už druhýkrát s nečakanou presnosťou predpovedal výsledky prezidentského hlasovania. Silverova mapa predpokladaných volebných výsledkov v jednotlivých štátoch je podľa doterajších údajov totožná so skutočným výsledkom volieb.

9:23 Oslavu Obamovho víťazstva si pripravili aj demokraticky zmýšľajúci Američania v Paríži, ktorí si prenajali palác Maillot a "prerobili" ho na americký bar. Čakanie na výsledky hlasovania za Atlantikom si krátili debatami a popíjaním vodky, ktorú zajedali hamburgermi. Priebežné zverejňovanie výsledkov hlasovania v jednotlivých štátoch sledovali na televíznej stanici CNN a prestávky medzi nimi si vypĺňali hitmi Red Hot Chili Peper, Willa Smitha, či Arethy Franklin.

9:18 Víťazstvo Baracka Obamu oslavovali dnes obyvatelia indonézskej Jakarty, kde staronový prezident strávil časť detstva. V jednej z tamojších škôl, kam chodil mladý Obama - vtedy známy pod prezývkou Barry, žiaci v televízii pozorne sledovali zverejňovanie čiastkových výsledkov volieb prezidenta USA. Správu o tom, že slávny žiak ich školy zostane prezidentom ďalšie štyri roky, vítali s výkrikmi nadšenia.

8:55 Obamovi k znovuzvoleniu zablahoželali ďalší politici vrátane izraelského premiéra Benjamina Netanyahu a indického prezidenta Pranába Mukherdžího.

8:44 Obama vo svojom prejave vyhlásil, že chce krajinu s najlepšími školami a s najlepšou technikou. Chce, aby USA mali najsilnejšiu armádu na svete, ale aby zároveň bránila mier a chránila dôstojnosť jednotlivcov. Taktiež povedal, že plánuje znížiť deficit a zbaviť sa závislosti na zahraničnej rope.

8:40 Predstavitelia Európskej únie majú zo znovuzvolenia Baracka Obamu radosť. Na Twitteri mu poďakovali okrem iných únijný prezident Hermann Van Rompuy, predseda Európskej komisie Jose Manuel Barroso alebo britský premiér David Cameron. Podľa amerického miliardára a uznávaného investora George Sorosa odmietli voliči v prezidentských voľbách extrémistické postoje.

8:21 Obama vyhlásil, že sa chce stretnúť s Romneym a rokovať o tom, ako by spoločne mohli pomôcť Spojeným štátom.

8:00 Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen zablahoželal dnes opätovne zvolenému americkému prezidentovi Barackovi Obamovi k volebnému víťazstvu. Vo vyhlásení zdôraznil význam "spojenia medzi Európou a Severnou Amerikou" pre mier a bezpečnosť.

7:55 Búrlivé oslavy vypukli aj v chicagskom McCormickovom centre na volebnej párty prezidenta Baracka Obamu. Niekoľko tisíc jeho priaznivcov nadšene kričalo a víťazne dvíhalo ruky nad hlavu. O chvíľu už celá sála tancovala na soulové a rhythm & bluesové klasiky. Prezidentovmu rodnému mestu sa splnil sen.

7:52 V utorok sa volila aj Snemovňa a tretina Senátu. Z doterajších výsledkov a odhadov vyplýva, že Dolná komora amerického parlamentu zostane pod kontrolou Republikánskej strany. Tesnú väčšinu v Senáte si zas udržia demokrati.

7:45 Obama práve prednáša svoju ďakovnú reč, v ktorej nezabudol ani na svoju manželku. "Chcem takto verejne odkázať Michelle, že som ju nikdy nemiloval viac," povedal.

Barrack Obama
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

7:40 Zavíjaním motorov a trúbením klaksónov dnes stovky mladých ľudí oslavovali v blízkosti Bieleho domu vo Washingtone správu o znovuzvolení Baracka Obamu do úradu prezidenta Spojených štátov. Dav mával zástavami, transparentmi s fotografiami Obamu a jeho známym výrokom z kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2008: "Yes, we can!".

ONLINE Obamovo víťazstvo rozhnevalo
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: biography.com)

7:08 Vo Veľkej Británii majú mesto Romney, ktoré je preslávené svojimi jahniatkami. V americkom Texase je tiež jedno Romney, ale miestni obyvatelia príliš barančiu povahu nemajú a republikánskemu kandidátovi nefandia. Najavo to dali na diaľničnej ceduli, kde meno Romney prepísali nápisom Obama.

ONLINE Obamovo víťazstvo rozhnevalo
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: dallasnews.com)

7:02 Mitt Romney zatelefonoval Barackovi Obamovi a priznal svoju porážku v prezidentských voľbách. Oznámila to stanica Fox News a ďalšie americké televízie. Neskôr priznal porážku aj verejne vo svojom volebnom štábe v Bostone. Ďalej zablahoželal Obamovi k víťazstvu a ubezpečil ho, že sa bude modliť za to, aby bol ako prezident úspešný. Poďakoval sa tiež svojej rodine a voličom za podporu.

6:56 Obyvatelia japonského mesta Obama na západnom pobreží prefektúry Fukui síce nemôžu v amerických voľbách hlasovať, ale napriek tomu robili, čo mohli, aby podporili svojho slávneho menovca. Ako napísal Japan Daily Press, obyvatelia Obamu, čo v japončine znamená "malá pláž, usporiadali spoločnú modlitbu za Obamovo víťazstvo v miestnej svätyni.

ONLINE Obamovo víťazstvo rozhnevalo
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: wikimedia.org)

6:28 Staronový prezident len niekoľko minút po zverejnení informácie o svojom víťazstve poďakoval spoluobčanom za dôveru. Urobil tak prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti Twitter.

"Udialo sa to kvôli vám. Ďakujem Vám. Ďalšie štyri roky," píše v stručnej správe. Očakáva sa, že v krátkom čase by mal predstúpiť aj pred kamery a v televíznom prejave sa prihovoriť Američanom.

Obamov volebný tím dal na Twitter krátko po oznámení víťazstva túto fotografiu
Zobraziť galériu (22)
Obamov volebný tím dal na Twitter krátko po oznámení víťazstva túto fotografiu  (Zdroj: nydailynews.com)

Republikánsky protikandidát Mitt Romney však ešte na tieto správy nereagoval a porážku zatiaľ nepriznal.

4:16 Obama má blízko k víťazstvu. Priaznivo to totiž pre neho vyzerá v kľúčovom štáte Ohio a minimálny náskok má aj na Floride. V zálohe navyše má aj Kaliforniu s 55 voliteľmi, ktorí nie sú zatiaľ do priebežného stavu zarátaní, keďže sa tam ešte volí.

3:48 O tom, kto vyhrá na Floride, momentálne rozhoduje rozdiel 800 hlasov pre Romneyho. Neuveriteľné je, že je to z počtu 6,6 milióna hlasov.

3:38 Obama vyhral v dôležitej Pennsylvánii, ktorá disponuje 20 hlasmi voliteľov.

3:03 Romney získal aj Nebrasku. Stav 153:148. Odhady televízií sa začínajú odlišovať. CNN hovorí o výsledku 152:123.

3:00 Ďalšie výsledky: Obama vyhral v Michigane, New Yorku, New Jersey, Romney v Kansase, Južnej Dakote, Texase, Wyomingu, Mississippi, Louisiane, Arkansase, Tennessee a Alabame. Pomer: Romney 52%, Obama 48%.

2:10 Priebežné výsledky: Romney 82 Obama 64 (NBC).

2:05 Georgiu a Oklahomu získal Romney.

2:01 Zdá sa, že karta sa obracia. Obama vyhral v štátoch Connecticut, Florida, Dostrict of Columbia, Illinois, Maryland, Massachusetts, Maine aj Rhode Island.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu