Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Katastrofálne záplavy v Slovinsku a Chorvátsku: Obrovské materiálne škody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: News Daily)

ĽUBĽANA/ZÁHREB - Vodný živel napáchal obrovské škody v Slovinsku i Chorvátsku. Kým v Slovinsku sa po katastrofálnych povodniach dnes situácia mierne upokojila, hladiny rozvodnených tokov majú už klesajúci trend a pomaly sa začína s vyčísľovaním obrovských, rádovo miliónových materiálnych škôd, v chorvátskej metropole Záhreb kulminovala rieka Sáva až dnes podvečer.

Rozvodnená rieka Dráva, ktorá už v pondelok vystúpila z koryta nielen v rakúsko-slovinskom prihraničí, ohrozovala dnes predpoludním mesto Ormož v slovinsko-chorvátskom pohraničí. Tamojších obyvateľov museli už v priebehu noci evakuovať, po tom, čo tlaku vodných más neodolala jedna z hrádzí, sa situácia v oboch balkánskych republikách, osobitne však v Chorvátsku ďalej zdramatizovala.

Desiatky obytných domov a priemyselných objektov v okolí slovinských miest Dravograd a Slovenj Gradec sa ocitli už skôr pod vodou. V Dravograde siahala voda v obytných blokoch miestami až do výšky druhého poschodia. Cestné komunikácie boli natoľko zaplavené vodou, že sa stali nezjazdnými.

V Maribore zaplavila voda štvrť Melje, najhoršia bola však situácia v predmestiach Dogoše, Zrkovci a Malečnik, kde voda nezaplavila iba pivničné, ale aj povalové priestory. V okolí Dupleku museli evakuovať päť statkov, stovky objektov sa ocitli pod vodou. Na evakuácii občanov zo striech domov v poslednej možnej chvíli sa spolupodieľala aj posádka policajného vrtuľníka.

V povodí Sávy, ktorej hladina takisto nebezpečne stúpla, došlo tiež k záplavám, nie však tak rozsiahleho charakteru. Hladina tohto toku však výrazne neklesla, takže hrozba povodní tam je aktuálna aj naďalej. Vodné elektrárne preto odpojili od energetickej siete. Zo Slovinska zatiaľ neprišli žiadne správy o ujme na zdraví občanov.

Na chorvátskom úseku rieky Dráva sa dnes odohrávali dramatické scény. Jej prietok vo Varaždíne dosiahol hodnotu 3140 metrov kubických/sekundu, čo znamená najväčšiu hodnotu od 60. rokov minulého storočia, keď sa mesto ocitlo sčasti pod vodou. Rekordné hodnoty prietoku Drávy zaznamenali predtým tak na rakúskom, ako aj na slovinskom území.

V obci Virje Otok pri Varaždine sa dnes desiatky domov ocitli pod vodou, časť obyvateľov už v noci záchranári evakuovali, niektorí však odmietli opustiť príbytky, informovali chorvátske médiá. Aj tam čelí veľkému tlaku hrádza, situácia v oblasti sa však popoludní mierne zlepšila, hladina vody začala klesať. K evakuáciám došlo aj v iných obciach.

Chorvátska metropola Záhreb sa pripravovala na vysoký vodný stav Sávy nielen uzavretím obecných komunikácií v okolí kanála, ale aj dočasným obmedzením až zastavením premávky MHD cez Savski most.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu