Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obvinený Slovák vinu popiera: Obhajoba požiadala o nový test DNA

Ilustračné foto
Ilustračné foto

GRAZ/LINZ - Proces s 38-ročným Slovákom, žijúcim v Hornom Rakúsku, ktorý čelí obvineniu z lúpežného prepadnutia dvoch prostitútok v Grazi spred 12 rokov, dnes na súde v štajerskej metropole odročili. Dôvodom bolo získanie ďalších dôkazov pre súdne konanie, v ktorom však obvinený akúkoľvek účasť na čine popiera a tvrdí, že v inkriminovanom čase pracoval v Taliansku.

Traja maskovaní ozbrojení muži prenikli v auguste 2007 do bytu medzičasom 37-ročnej prostitútky a jej kolegyne, obe ženy tam spútali a miesto činu opustili s korisťou v podobe finančnej hotovosti, mobilných telefónov, šperkov a osobných dokumentov. Masky, rukavice, plynovú pištoľ a kabelku jednej z obetí polícia našla už krátko po čine, po páchateľoch však neúspešne pátrala až do tohto roku.

Na stopu teraz obvineného priviedlo kriminalistov až porovnanie zaistených stôp DNA s policajnou databázou v SR. Muža totiž v roku 2001 stíhali za lúpež aj v jeho vlasti, o rok neskôr presídlil do Rakúska. Obvinený však podľa vlastných slov do roku 2006 nikdy nebol v Grazi.

Obhajoba podrobila dnes v súdnej sieni kritike nielen predloženú žalobu prokuratúry, ale aj údajne nečisté metódy vyšetrovateľov. Obe súčasne vypočúvané poškodené vraj vypovedali o rakúskych páchateľoch, obvinený v čase činu vôbec neovládal nemčinu, odznelo dnes v Grazi.

Identifikované stopy DNA na odeve zdôvodnil obvinený na otázku sudkyne slovami: Obnosené odevy vždy dávam ďalej, buď známym alebo v rôznych lokalitách, kde sa zbierajú. Neviem, čo s nimi potom robia noví majitelia. Obhajoba požiadala o nový test DNA a proces tak odročili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu