Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kampaň polície na zber vzoriek DNA: Odhalila starú vraždu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL/AMSTERDAM - Polícii v holandskom regióne Frízsko sa podarilo vyriešiť starý prípad znásilnenia a vraždy z roku 1999 zásluhou širokej kampane na dobrovoľné venovanie vzoriek DNA, uviedol dnes spravodajský server DutchNews.nl. Páchateľ vraždy bol medzi darcami vzoriek DNA.

K znásilneniu a vražde 16-ročnej školáčky Marianne Vaatstrovej došlo v roku 1999. Jej telo našli na poli v regióne Frízsko a polícia nedokázala vypátrať vraha. Situácia sa zmenila až v lete tohto roku, keď polícia získala súhlas príslušných úradov na porovnanie vzoriek DNA nájdených na zapaľovači v batohu zavraždenej študentky so vzorkami DNA mužov žijúcich v okolí miesta nálezu.

Išlo o spádovú oblasť viacerých dedín, kde žije okolo 8000 mužov. Vyše 6500 z nich v lete tohto roku zareagovalo kladne na žiadosť polície, aj na výzvu otca zavraždenej devy, aby sa pokúsili pomôcť pri pátraní potenciálneho vraha.

Polícii sa táto taktika osvedčila. Podľa správ rozhlasovej stanice NOS policajti na základe usvedčujúcich dôkazov zadržali 44-ročného farmára z dediny Oudwoude, v blízkosti miesta, kde bolo nájdené telo študentky. Po vyhodnotení materiálu DNA, vyšetrovatelia dospeli k názoru, že ide o stopercentnú zhodu medzi vzorkami odobratými so zapaľovača a podozrivého vzorkami.

Podľa denníka Telegraaf ide o Jaspera S., ktorý je otcom dvoch detí a jeho manželka sa aktívne zapája do spoločenského diania v dedine. V čase vraždy mal 31 rokov a jeho farma sa nachádza iba dva kilometre od miesta nálezu tela. Obvinený patril k mužom, ktorý sa na výzvy polície dostavil v lete tohto roku k odobratiu vzoriek DNA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu