Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Princ Charles priekopníkom domorodých jazykov: Nadchol Papuáncov!

Princ Charles Zobraziť galériu (10)
Princ Charles (Zdroj: SITA)

PORT MORESBY - Následník britského trónu princ Charles, ktorý spoločne s manželkou Camillou druhým dňom pokračuje v návšteve Papuy-Novej Guiney, nadchol v hlavnom meste davy svojou krátku rečou v pidžin angličtine. Päť tisíc ľudí pozdravil v miestnej forme angličtiny, ktorá ho nazýva "pikinini".

Princ a vojvodkyňa z Cornwallu sa najskôr zúčastnili omše pod holým nebom na štadióne v metropole Port Moresby. Ako zástupca kráľovnej Alžbety II., ktorá oslavuje šesťdesiatročné jubileum svojej vlády nad Britským spoločenstvom, do ktorého patrí aj Papua, potom predniesol prejav. "Odovzdávam vám pozdravy od jej veličenstva kráľovnej Papuy-Novej Guiney a všetkých členov kráľovskej rodiny pri príležitosti kráľovninho diamantového výročia. Povedal som to v pidžin správne?" obrátil sa princ s úsmevom na poslucháčov. Odmenou mu bol potlesk.

Na štadióne potom princ pozdravil zástupcu miestnych domorodých kmeňov, napríklad mužov z kmeňa Huli so žlto pomaľovanými tvárami a čelenkami z peria alebo mužov z kmeňa Asari s falošnými hlavami a sivo pomaľovanými telami. Sám princ mal na sebe ako čestný veliteľ miestnej armádnej jednotky jasne zelenú vojenskú uniformu, jeho manželka si obliekla biele šaty a vzhľadom k horúcemu počasiu si so sebou niesla aj slnečník a vejár.

Rovnako ako v sobotu potom následnícky pár dostal od miestnych dievčat tradičné dar - tentoraz mladá žena s odhalenými prsiami zavesila Charlesovi a Camille okolo krku náhrdelník z mušlí. Dneškom pre princa návšteva pacifického ostrovného štátu končí, v pondelok bude jeho cesta pokračovať v Austrálii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu