Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Na Lepperovej samovražde sa nepodieľali ďalšie osoby

Andrzej Lepper
Andrzej Lepper (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľská prokuratúra rozhodla o zastavení vyšetrovania okolností samovraždy bývalého vicepremiéra a niekdajšieho lídra populistickej strany Sebaobrana Andrzeja Leppera z 5. augusta 2011.

Vtedy 57-ročný politik, ktorého v roku 2010 odsúdili za požadovanie a prijímanie sexuálnych služieb od členiek Sebaobrany - tento rozsudok však ešte nebol právoplatný, sa obesil vo varšavskom sídle strany. Prokuratúra teraz dospela k záveru, že sa tak stalo bez účasti iných osôb.
      
Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, Lepperova rodina sa proti nemu môžu v zákonnej lehote odvolať.
      
Hovorca obvodnej prokuratúry vo Varšave Dariusz Ślepokura dnes v zdôvodnení uviedol, že sa nepotvrdilo ani podnecovanie k samovražde, ani napomáhanie pri jej realizácii inými osobami.
      
Na Lepperovom tele sa popri typických zraneniach obesenca na krku nenašli žiadne iné, na lane, ktoré použil, neboli stopy DNA iných osôb. Vyšetrovatelia vylúčili i možnosť, že by sa do Lepperovej kancelárie mohol ktosi dostať cez okno.
      
Z Lepperovho psychologického profilu, o ktorý vyšetrovatelia požiadali ešte v lete, vraj vyplýva politikov možný sklon k samovražde.
      
Lepper založil Sebaobranu v roku 1992, pričom táto strana bola známa organizovaním dôrazných protivládnych protestov a obhajobou práv poľnohospodárov. V rokoch 2006-2007 sa jeho strana stala partnerom Práva a spravodlivosti v koaličnej vláde premiéra Jaroslawa Kaczynského. Lepper bol v tom čase vicepremiérom a ministrom poľnohospodárstva. Odvolali ho pre podozrenia z korupcie.
      
Pre stúpencov bol odvážnym obhajcom chudobných, niektorí ho za jeho populistické postoje prezývali "poľským Le Penom". Raz napríklad vyzýval na vykastrovanie odsúdených pedofilov pri plnom vedomí.
      
Lepper sa štyrikrát pokúšal o úspech v prezidentských voľbách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu