Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nie sme lenivci, pijani a darmožráči, bránia sa politici

Andrzej Lepper Zobraziť galériu (2)
Andrzej Lepper

VARŠAVA - Poľskí poslanci majú dosť toho, ako na nich útočia bulvárne médiá. Chcú, aby sa súdy týmito prípadmi zaoberali v osobitnom, zrýchlenom konaní. Dnes o tom informoval denník Rzeczpospolita.

Poslanec Slawomir Rybicki z vládnej Občianskej platformy pripomenul, že súdne procesy zákonodarcov proti bulvárnym médiám sa teraz tiahnu roky.

"A ak poslanec vyhrá, nikto si už nepamätá, o čo vlastne išlo," dodal. Chce, aby po skrátenom konaní novinári museli nepravdivé informácie uviesť na pravú mieru počas niekoľkých týždňov.

Poslanca v poslednej dobe urazil napríklad článok, v ktorom bulvárny denník Fakt napísal o tom, ako vyzerá práca nad zmenami daňových zákonov. "Fajčia, jedia, posielajú esemesky, bavia sa s kolegami, čítajú noviny a len chvíľami pracujú," tak opísal denník to, čo údajne robia poslanci. V rokovacej sále bolo podľa autora článku 18 zo 460 poslancov. "Dobrá práca za 12 500 zlotých (okolo 3200 eur) mesačne, že?," Napísali najčítanejšie poľské noviny Fakt.

Článok pobúril Izabelu Jarugovú-Nowacku z opozičnej strany Právo a spravodlivosť. Ako pripomenula, poslanci zákony pripravujú vo výboroch a nie v rokovacej sále. V inom svojom vydaní Fakt prirovnal politikov k zelenine. Napríklad bývalý vicepremiér Andrzej Lepper bol repou, jedna poslankyňa cibuľou, iný poslanec vraj vyzerá ako brokolica.

Poslancom sa nepáči, že bulvárne médiá o nich šíria informácie, že sú "lenivci, pijani a darmožráči". Na urážlivé články by podľa nich mal reagovať predseda parlamentu, aby bránil jeho dobré meno. Jedného europoslanca za konzervatívnu stranu Právo a spravodlivosť denník Fakt v januári nazval "najväčším lenivcom v Európe". Napísal, že poslanec chýbal na polovici zasadnutí Európskeho parlamentu. Poslanec denník zažaloval a o pomoc poprosil predsedu Európskeho parlamentu Jerzyho Buzka. Ten potvrdil, že v skutočnosti bol prítomný v takmer troch štvrtinách dní, kedy europarlament pracuje.

Podľa politológa Bartolomieja Biskupa z Varšavskej univerzity zákonodarcovia žiadajú "nezdravé privilégium". "Prečo by sa mali zrýchľovať len procesy poslancov s médiami a nie všetky ostatné, napríklad obyčajného občana, ktorému predajca automobilov predal zlé auto?" povedal. Na druhej strane ho však neprekvapuje, že politici chcú proti bulvárnym médiám bojovať. "Čitatelia týchto novín sú ich voliči," pripomenul.

Šéfredaktor bulvárneho Super Expressu Slawomir Jastrembowski povedal, že "v parlamente je niekoľko nerozvážných poslancov, ktorí snívajú o živote bez slobodnej tlače". Títo ľudia "s prebujnelým egom" podľa neho snívajú o tom, že noviny budú písať len o tom, čo sa ukazuje v dobrom svetle.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu