Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bývalý vicepremiér Lepper zrejme spáchal samovraždu

Andrzej Lepper
Andrzej Lepper (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Jeden z najkontroverznejších poľských politikov, bývalý konzervatívny vicepremiér Andrzej Lepper je mŕtvy, zrejme spáchal samovraždu. Informujú o tom poľské médiá s odvolaním sa na políciu.

Bývalý boxer a chovateľ ošípaných sa preslávil organizovaním poľnohospodárskych blokád, urážkami svojich politických protivníkov, kritikou Európskej únie a takzvanou sexaférou vo vlastnom politickom zoskupení.

Telo 57-ročného Leppera našiel jeden z jeho spolupracovníkov vo varšavskom sídle strany Sebaobrana. Ďalšie zdoje však uvádzajú, že to mal byť rodinný príslušník. "Všetko naznačuje tomu, že spáchal samovraždu," povedal agentúre PAP hovorca policajného prezidenta Mariusz Sokolowski. Podľa PAP sa politik obesil.

Lepper sa stal známym na začiatku 90. rokov ako vodca agresívnych roľníckych protestov, sprevádzaných blokádami ciest a potýčkami s políciou, nehovoriac o nevyberanom slovníku pri sporoch s politickými protivníkmi či komentovaní nevýhod členstva v Európskej únii. Sebaobrana sa do poľského parlamentu dostala v roku 2001. Strana sa v roku 2006 stala členom vládnej koalície pod vedením národno-konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť expremiéra Jaroslawa Kaczyńského. Lepper zastával funkciu vicepremiéra a ministra poľnohospodárstva. V lete 2007 Leppera odvolali kvôli údajnej účasti v korupčnej afére, čo viedlo aj k rozpadu koalície. V predčasných parlamentných voľbách na jeseň 2007 sa už strana do parlamentu nedostala. Podľa poľských komentátorov smrť Leppera znamená aj koniec Sebaobrany.

V posledných mesiacoch poľské médiá o Lepperovi informovali hlavne v súvislosti s takzvanou sexaférou v Sebaobrane, ktorá vyšla najavo tesne pred Vianocami roku 2006 a spôsobila búrku na poľskej politickej scéne. Vlani súd Leppera poslal na dva roky a tri mesiace do väzenia za to, že od jednej z pracovníčok strany požadoval aj prijímal sexuálne služby. V marci ale odvolací súd rozsudok zrušil a prípad vrátil súdu nižšej inštancie k ďalšiemu preskúmaniu.

Lepper kandidoval v minuloročných prezidentských voľbách. Ešte tento rok na jar tvrdil, že sa o priazeň voličov chce uchádzať znova v tohtoročných parlamentných voľbách. Jeho strana ale nemá šancu sa do parlamentu dostať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu