Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poľsko: Vo vraku vládneho špeciálu neboli žiadne výbušniny

Havarovaný poľský prezidentský špeciál
Havarovaný poľský prezidentský špeciál

VARŠAVA - Vo vraku poľského prezidentského špeciálu, ktorý v roku 2010 havaroval v ruskom Smolensku, sa nenachádzali žiadne stopy výbušnín. Vyhlásila to poľská prokuratúra a dementovala tak predošlé správy v médiách.

"Nie je pravda, že máme potvrdené nájdenie stôp TNT (trinitrotoluénu) a nitroglycerínu, či už vnútri, alebo v okolí vraku," povedal novinárom vojenský prokurátor Ireneusz Szelag. Ako však dodal, trosky ešte podrobia dôkladnej laboratórnej analýze. Problémom je, že "pesticídy alebo kozmetické prípravky môžu vykazovať znaky výbušnín".

Informáciu o náleze zvyškov výbušnín bez udania zdrojov priniesol v utorok denník Rzeczpospolita. Experti na výbušniny, ktorí skúmali trosky, našli podľa denníka zvyšky TNT a nitroglycerínu na krídlach, v kabíne a na 30 sedadlách. Stopy po výbušninách údajne objavili aj na mieste havárie pri letisku mesta Smolensk.

Nehoda a hľadanie jej príčin spôsobili napätie vo vzťahoch medzi Ruskom a Poľskom. Ruská vyšetrovacia komisia totiž viní z nehody poľských pilotov, ktorí sa rozhodli pristáť v hmle. Poľsko pripisuje zodpovednosť aj ruským letovým dispečerom, ktorí neposkytli posádke dostatočne presné informácie. Poľská opozičná strana Právo a spravodlivosť odmieta ruské závery a tvrdí, že nešťastie bolo atentátom na prezidenta Kaczyńského a vysokých štátnych predstaviteľov, ktorí sa v lietadle viezli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu