Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Česko musí zaplatiť odškodné 20.000 eur mladému Brňanovi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Wikipedia)

PRAHA/ŠTRASBURG - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) zaviazal Českú republiku, aby do troch mesiacov uhradila odškodné 20.000 eur za nemajetkovú ujmu mladému mužovi z Brna. Lukáš Bureš sa pred piatimi rokmi nedobrovoľne ocitol na psychiatrii po tom, čo ho policajti zadržali, keď sa polonahý vybral na nákup do večierky. Informovali o tom dnes české médiá.

V zdôvodnení verdiktu ESĽP sa poukazuje na neľudské a ponižujúce zachádzanie, ktorému bol poškodený vystavený po tom, čo ho policajti zaistili po užití vysokej dávky liekov dezorientovaného na ulici. Lukáš Bureš sa predávkoval sedatívami, ktoré mu predpísal psychiater. Pod vplyvom lieku vyšiel na ulicu iba v dlhom svetri, bez nohavíc a spodnej bielizne. Tak došiel až do predajne, kde ho zadržali policajti. Tí ho potom napriek vysvetľovaniu, že sa predávkoval liekmi, odviezli na psychiatriu. Tam si Bureš spôsobil zranenie zápästia po tom, čo bol niekoľko hodín priviazaný k posteli.

Riaditeľ brnianskej psychiatrickej liečebne Marek Radimský sa ku konkrétnym okolnostiam kauzy vyjadrí až po tom, čo bude mať k dispozícii oficiálny preklad štrasburského rozsudku. Rutinné používanie obmedzenia slobody pacienta v podobe jeho priviazania na posteľ však vylúčil a pripomenul permanentné kontroly v liečebni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu