Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Dodávateľ jedál do škôl: Odškodní 11 200 ľudí za brušno-červené ochorenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Dodávateľ jedál do školských a predškolských zariadení, spoločnosť Sodexo z hesenského Rüsselsheimu v piatok večer bez ďalších podrobností oznámila, že odškodní pacientov epidémie hnačiek a vracania, ktorá postihla vyše 11.200 ľudí vo východonemeckých spolkových krajinách, zväčša medzi deťmi a mládežou.

Mikrobiológovia 10 dní pátrali, čo vyvolalo epidémiu brušno-črevného ochorenia.  Spolkový úrad pre ochranu spotrebiteľa a bezpečnosť travín (BVL) napokon  informoval, že ochorenie zavinili pravdepodobne mrazené jahody, ktoré pochádzali z Číny.

Hovorca ministerstva výživy Holger Eichel povedal, že na výsledky laboratórnych vyšetrení ešte stále čakajú, laboratóriá budú pracovať na plné obrátky aj počas víkendu.

Inštitút Roberta Kocha (RKI), špecializované pracovisko pre infekčné ochorenia a BVL konštatovali, že v niekoľkých spolkových republikách sa ukázala štatisticky významná súvislosť medzi konzumáciou jedál pripravených z mrazených jahôd a epidemiologickým črevným ochorením. Zistili, že veľkoobchod dodal mrazené jahody do kuchýň spoločnosti Sodexo a dvom ďalším poskytovateľom školského a závodného stravovania.

Tie kuchyne, ktoré jahody pred podávaním tepelne spracovali, infekciu v nich pravdepodobne zničili. Tie, ktoré jahody použili do dezertov a iných jedál bez dostatočnej tepelnej úpravy, stravníkov nakazili.

Vlna črevných ochorení dosiahla v Sasku svoj vrchol medzi 25. a 28. septembrom. Vo väčšine prípadov bolo infekčné ochorenie nekomplikované. Hospitalizovali 32 pacientov, z toho 19 v Brandenbursku. Zo Saska hlásili od stredy 220 nových prípadov hnačky a vracania. Školské prázdniny sa tam začínajú 22. októbra. V Berlíne a Brandenbursku už majú týždenné prázdniny. RKI hodnotení ochorenie ako najväčšiu alimentárnu nákazu v Nemecku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu