Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V ČR sťahujú z predaja tuzemák Likérky Drak

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Na trhu by nemal byť dostupný žiadny Original Tuzemák od Likérky Drak, ktorý spoločnosť Verdana distribuovala tento rok. Vyplýva to z opatrenia, ktoré distribútorovi uložila česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI). Hovorca inšpekcie Pavel Kopřiva o tom dnes informoval tlačovú agentúru Mediafax.

Inšpekcia uložila v súvislosti s metanolovou kauzou Verdane opatrenie, aby o situácii upovedomila svojich odberateľov. "Predajcovia by mali bez ohľadu na veľkosť balenia zaistiť tuzemák, ktorý spoločnosť distribuovala od začiatku tohto roka. Hrozí riziko, že výrobok nie je bezpečný," uviedol hovorca SZPI.

Predajcovia by mali liehovinu stiahnuť, spresnil Kopřiva. Inšpekcia vydala opatrenie kvôli otrávenému alkoholu, ktorý zadržala v sklade Verdany v Zlíne. Mediafax už skôr informoval, že inšpektori spolu s colníkmi a políciou minulý týždeň uskutočnili v sklade raziu. Následne zakázali uvádzať do obehu 31.426 fliaš a šesťlitrových barelov, čo bolo celkovo 56.360 litrov liehovín s etiketou a kolkom Likérky Drak.

V utorok inšpekcia potvrdila, že u tuzemáku predstavoval 50 percent všetkého alkoholu práve nebezpečný metanol. V sklade sa nachádzalo 7600 fliaš tuzemáku, čo je 3300 litrov. Otrávený alkohol mohol zabiť tisíce ľudí.

O Likérke Drak sa v médiách hovorilo od začiatku metanolovej kauzy. Polícia totiž u otrávených ľudí našla alkohol, ktorý bol opatrený jej etiketami. Firma však už vtedy odmietala akúkoľvek súvislosť s pančovaným alkoholom a poukazovala na to, že už v minulosti upozorňovala políciu a colníkov, že niekto predáva liehoviny pod jej nálepkami. Konateľ spoločnosti Pavel Čaniga dokonca sľúbil odmenu milión českých korún tomu, kto ho privedie na stopu hlavného organizátora predaja alkoholu s obsahom dreveného liehu, čiže metanolu.

Polícia zadržala v utorok večer konateľa Likérky Drak Pavla Čanigu a po konateľovi Verdany Robertovi Sedlaříkovi vyhlásila celoštátne pátranie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu