Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kukanov odkaz maďarskému poslancovi pre Benešove dekréty: Dejiny sú nemenné

Eduard Kukan
Eduard Kukan

BRUSEL/ŠTRASBURG - Históriu nemožno meniť, odkázal slovenský europoslanec Eduard Kukan počas otváracieho rokovania plenárneho zasadania Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu maďarskému europoslancovi Zoltánovi Bagóovi. Ten v europarlamente požiadal, aby Slovensko vymazalo zo svojej legislatívy zákon o nemennosti Benešových dekrétov.

"Národná legislatíva je niekedy v rozpore s európskou legislatívou," uviedol v pondelok Bagó a spresnil, že to je aj prípad uznesenia Národnej rady SR zo 7. septembra 2007 o nemennosti Benešových dekrétov. Slovenská republika týmto aktom podľa maďarského europoslanca Benešove dekréty opäť uznala, čo bol "diletantský prístup," ktorý nevychádza z reality.

Bagó v tejto súvislosti europarlament požiadal, aby uznesenie NR SR preskúmali nie ako zákon, ale ako niečo, čo treba odvrhnúť do prepadliska dejín a "vymazať z histórie." Zároveň dodal, že Slovenská republika musí tento zákon odstrániť zo svojej legislatívy.

Bagó patrí medzi štyroch maďarských europoslancov, ktorí prostredníctvom Petičného výboru EP vyvíjajú tlak na zástupcov Slovenska, aby EÚ vysvetlili okolnosti deklarácie, týkajúcej sa Benešových dekrétov, ktoré po druhej svetovej vojne v Československu okrem iného obmedzili občianske a majetkové práva nemeckej a maďarskej menšiny.

Slovenský poslanec EP Eduard Kukan využil svoje pondelňajšie vystúpenie, kde zhodnotil správu Európskej komisie o pokroku jednotlivých krajín, ktoré sú zapojené do procesu eurointegrácie, aj na to, aby pripomenul maďarskému europoslancovi, že dejiny sa meniť nedajú.

"Chce by som krátko zareagovať na to, o čom hovoril poslanec Bagó z Maďarska. Môže používať akékoľvek právne konštrukcie  a slovné eskamotáže, históriu však nezmení, lebo história sa zmeniť nedá," povedal Kukan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu