Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Postupim ohrozila letecká bomba: Evakuovali vyše 10 000 ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

POSTUPIM - Viac ako 10.000 ľudí evakuovali úrady v Postupime neďaleko Berlína kvôli nálezu nevybuchnutej leteckej pumy z druhej svetovej vojny.

Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej 250-kilogramová bomba ležala na záhrade domu. Na miesto dnes ráno prišli pyrotechnici, ktorí nebezpečný nález neskôr úspešne zneškodnili.

Podľa agentúry DPA išlo o americkú leteckú bombu. Denník Die Welt na internete uviedol, že z 1,2 kilometra širokého okruhu okolo miesta nálezu bolo evakuovaných približne 10.500 ľudí. Bombu vraj nebolo možné premiestniť a experti ju museli zneškodniť na mieste.

Na území Nemecka aj skoro 70 rokov po vojne ležia podľa odhadov desaťtisíce kusov nevybuchnutých bômb, granátov a iných výbušnín. V auguste úrady v Mníchove nedokázali zneškodniť 250-kilogramovou bombu a museli ju odpáliť na mieste. Explózia spôsobila niekoľko požiarov a rozbila okná mnohých okolitých budov. Vo východonemeckej Postupime podľa štatistík miestnych úradov od roku 1990 zničili alebo odpálili 130 výbušnín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu