Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Nevybuchnutá bomba z druhej svetovej vojny ochromila japonské letisko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

TOKIO - Kvôli nevybuchnutej bombe zrejme z druhej svetovej vojny muselo byť uzavreté najväčšie letisko na severe Japonska. Dnešné lety správa letiska Sendai v rovnomennom meste zrušila, cestujúcich evakuovala a privolala pyrotechnikov, napísala agentúra AP s odvolaním sa na miestnu políciu.

Polícia je presvedčená o tom, že bomba americkej výroby s hmotnosťou 250 kilogramov pochádza z druhej svetovej vojny. Bombu našli robotníci pracujúci v blízkosti pristávacej dráhy. Letisko bolo po minuloročnom údere prívalových vĺn cunami niekoľko mesiacov uzavreté a stále na ňom prebiehajú opravy.

Nálezy nevybuchnutej munície nie sú v Japonsku nezvyčajné, píše AP. Japonsko do druhej svetovej vojny vstúpilo ako spojenec Nemecka a Talianska a Spojené štáty ho neskôr ako nepriateľa vytrvalo bombardovali. Bomby, ktoré za vojny nevybuchli, sú citlivé a menší pohyb môže zaviniť  ich explóziu. Pri ich zneškodňovaní v Japonsku zvyčajne nedochádza k ohrozeniu zdravia pyrotechnikov.

V Tokiu došlo ku zneškodneniu bomby minulý týždeň, evakuované kvôli tomu boli stovky ľudí. Muníciu z druhej svetovej vojny v nedávnych mesiacoch úspešne zneškodnili aj pyrotechnici vo Varšave a v Budapešti, evakuovaných pritom bolo 3000 a 8000 obyvateľov týchto metropol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu