Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Berlusconi je pripravený nekandidovať, aby umožnil koalíciu centristov

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

MILÁNO - Bývalý taliansky premiér a mediálny magnát Silvio Berlusconi je pripravený nekandidovať na budúci rok v parlamentných voľbách, ak tým uľahčí vytvorenie jednotného frontu stredopravých strán proti ľavici. Jeho slová citoval dnes taliansky denník Libero.

Jeho strana Ľud slobody (PDL), ako v pondelok na tlačovej konferencii v Miláne vyhlásil jej tajomník Angelino Alfano, urobí čokoľvek pre zjednotenie umiernených síl, v čom vidí alternatívu k ľavici. Berlusconi chce zjednotenie centristov a v záujme dosiahnutia tohto stavu je pripravený vzdať  sa kandidatúry v budúcoročných voľbách, dodal Alfano.

V súvislosti s tým Alfano vyzval Piera Ferdinanda Casiniho, lídra Kresťanskodemokratickej únie (UDC), s ktorou PDL v minulosti spolupracovala, aby sa pridala k novej umiernenej aliancii. Vzhľadom na predchádzajúce skúsenosti so spoluprácou s Berlusconim sa však Casini k návrhu zatiaľ postavil rezervovane.

Samotný Berlusconi sa predbežne nevyjadril, či sa mieni uchádza o post premiéra alebo či chce hrať  v politike a pri vedení PDL zákulisnú rolu. Alfanovo vyhlásenie prichádza po týždňoch špekulácií ohľadom Berlusconiho kandidatúry v parlamentných voľbách v apríli budúceho roka.

Od novembra 2011 je v Taliansku pri moci vláda technokrata Maria Montiho, ktorá musela pristúpiť  k mnohým reštriktívnym opatreniam, aby znížila dlh krajiny a vyhla sa tak situácii, v akej sa ocitlo Grécko. Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky najviac talianskych voličov by podporilo centristickú Demokratickú stranu.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu