Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Hugo Chávez opätovne zvíťazil v prezidentských voľbách

Hugo Chávez
Hugo Chávez (Zdroj: TASR)

CARACAS - Socialista Hugo Chávez znovu zvíťazil v prezidentských voľbách a zabezpečil si tak ďalšie funkčné obdobie do roku 2019. Vyplýva to z čiastkových výsledkov nedeľňajšieho hlasovania, ktoré v noci na dnes zverejnila volebná komisia.

Po sčítaní 90 percent hlasov viedol Chávez (58) s už nedostihnuteľným náskokom 54,42 percenta hlasov pred svojím 40-ročným protikandidátom, bývalým guvernérom Henriqueom Caprilesom, ktorý podľa oznámenia získal 44,97 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla približne 81 percent.
      
Chávez sa v krátkej správe na internetovej službe Twitter poďakoval "milovanému ľudu". Capriles, najvážnejší opozičný vyzývateľ populistického lídra od jeho nástupu k moci v roku 1999, následne Chávezovi zagratuloval.
      
Porážka Caprilesa bude veľkým úderom pre venezuelskú opozíciu, ktorá si v terajších voľbách - aj na základe niektorých priaznivých prieskumov - dávala veľké nádeje na možné víťazstvo, konštatovala agentúra DPA.
      
Chávez, ktorý sa podľa vlastných slov úspešne vyliečil z rakoviny, môže na základe zmeny ústavy z roku 2009 naďalej kandidovať bez obmedzenia počtu funkčných období. Počas volebnej kampane viackrát povedal, že chce v úrade ostať najmenej do roku 2030, aby upevnil svoj socialistický model v krajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu