Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pápežov komorník dostal 18 mesiacov, Benedikt ho zrejme omilostí

Pápež a jeho komorník Paolo Gabriele
Pápež a jeho komorník Paolo Gabriele (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Na 18 mesiacov väzenia odsúdili v sobotu bývalého komorníka pápeža Benedikta XVI. Paola Gabrieleho, ktorého súd uznal vinným z krádeže dokumentov poukazujúcich na korupciu vo Vatikáne.

Sudca Giuseppe Dalla Torre najprv vyniesol rozsudok znejúci na tri roky, okamžite ho však zmiernil o polovicu z dôvodu dlhoročnej služby odsúdeného pre katolícku cirkev ako aj z dôvodu jeho ospravedlnenia pápežovi. Trojročný trest žiadala pre Gabrieleho aj prokuratúra. Obhajkyňa Cristiana Arruová zatiaľ nevie, či sa jej mandant proti verdiktu odvolá.

Bezprecedentný súdny proces sa začal presne pred týždňom. Gabrieleho zatkli v máji v rámci vyšetrovania úniku tajných vatikánskych dokumentov do médií. Gabriele chcel podľa vlastných slov poukázať na intrigánsky boj o moc a na korupciu vo Vatikáne. Vyšetrovateľom povedal, že sa rozhodol konať, pretože videl "zlo a korupciu všade v cirkvi" a chcel ju pomôcť vykoreniť, pretože "pápež nebol dostatočne informovaný". Gabriele tvrdí, že krádeže sa nedopustil a podľa vlastných slov je vinný len zo zneužitia dôvery pápeža. Na záver procesu vyhlásil, že konal "z lásky ku Kristovej cirkvi a pápežovi".

Gabrieleho teraz nemôžu uväzniť vo Vatikáne, keďže Svätá stolica nedisponuje žiadnym zariadením na výkon trestu. Na základe takzvaných Lateránskych dohôd z roku 1929 medzi Vatikánom a vládou v Ríme by tak putovali do jednej z talianskych väzníc.


Benedikt XVI. ho zrejme omilostí


Pápež Benedikt XVI. "s najväčšou pravdepodobnosťou" svojho bývalého komorníka omilostí, oznámil hovorca Vatikánu Federico Lombardi. Jeho obhajkyňa Cristiana Arruová sa voči rozsudku neplánuje odvolať.

Lombardi tiež povedal, že súd dospel k rozhodnutiu v prípade obžalovaného, 46-ročného bývalého majordóma apoštolského paláca, "úplne nezávisle" - bez zasahovania predstaviteľov Svätej stolice.

Gabriele zostáva v domácom väzení, informoval ďalej hovorca. Na základe dôvodov verdiktu sudcov, ktoré zatiaľ nezverejnili, sa má rozhodnúť, či odsúdeného pošlú do väzenia, alebo ho podmienečne prepustia, uviedla agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu