Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pápežovho bývalého komorníka presťahujú do väzenskej cely vo Vatikáne

Paolo Gabriele
Paolo Gabriele (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Bývalého komorníka pápeža Benedikta XVI. Paola Gabrieleho, ktorého tento mesiac odsúdili za krádež tajných pápežských dokumentov a ich odovzdanie médiám, presťahujú z domáceho väzenia do vatikánskej väzenskej cely. Informoval o tom dnes Vatikán.

Vo vyhlásení Svätej stolice sa uvádzalo, že Gabrieleho presťahujú ešte v priebehu dneška na policajnú stanicu Vatikánu, kde si odpyká zvyšok 18-mesačného trestu.
      

Vatikán uviedol, že rozhodnutie ukončiť domáce väzenie Gabrieleho, ktorý žije spolu so svojou rodinou v byte vo Vatikáne, padlo po tom, čo obhajoba a prokuratúra sa rozhodli nepodať odvolanie voči verdiktu.
      
Svätá stolica ďalej vo vyhlásení napísala, že Gabriele bude mať stále možnosť požiadať pápeža o milosť, čo by znamenalo jeho prepustenie z väzenia.
      
Najprv však musí uznať závažnosť svojho zločinu a "úprimne požiadať o odpustenie najvyššieho pontifika a tých, ktorí boli nespravodlivo poškodení", uvádzalo sa vo vyhlásení.
      
Gabriele, ktorý sa dopustil najzávažnejšieho narušenia bezpečnostných pravidiel v novodobých dejinách Vatikánu, bol na 18 mesiacov odsúdený 6. októbra.
      
Prokuratúra žiadala tri roky odňatia slobody, ale súd mu udelil miernejší trest, pretože komorník nemal ešte žiaden záznam v registri trestov.
     
Gabriele (46), ktorý servíroval pápežovi jedlá a pomáhal mu s obliekaním, odovzdal dôverné dokumenty médiám.
      
Niektoré dokumenty obsahovali obvinenia z úplatkárstva v obchodovaní Vatikánu s talianskymi spoločnosťami a zmieňovali sa aj o vnútornom konflikte ohľadne riadenia vatikánskej banky.
      
Vatikán nemá väznicu, ale má cely na policajnej stanici vo vnútri maličkého mestského štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu