Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vatikán: Gabriele krádežou poškodil pápeža, Svätú stolicu aj cirkev

Pápež a jeho komorník Paolo Gabriele
Pápež a jeho komorník Paolo Gabriele (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Vatikánsky súdny tribunál, ktorý odsúdil bývalého pápežského komorníka za krádež tajných dokumentov, v dnešnom zdôvodnení svojho verdiktu čin ostro odsúdil s tým, že prípad poškodil pápeža, Svätú stolicu i katolícku cirkev.

 Trojčlenný panel sudcov zverejnil dnes vysvetlenie k rozsudku nad Paolom Gabrielem, ktorý bol za krádež s priťažujúcimi okolnosťami 6. októbra odsúdený na 18 mesiacov väzenia. Momentálne si trest odpykáva v domácom väzení.

Gabriele sa počas procesu priznal ku krádeži tisícov strán dokumentov, napríklad o slobodomurároch a tajných službách, či interné dokumenty Svätej stolice. Na pojednávaniach Gabriele vyhlasoval, že sa necíti byť vinný. Uviedol, že konal v záujme odhalenia zla a korupcie vo Vatikáne. Svojím činom chcel "cirkev opäť postaviť na nohy". Toto jeho vyhlásenie dnes sudcovia komentovali ako prejav "obmedzenej intelektuálnej kapacity"

Ukradnuté dokumenty Gabriele skopíroval a odovzdal novinárovi Gianluigimu Nuzzimu, ktorý ich použil v knihe Sua santita (Jeho Svätosť), v ktorej odhalil intrigánstvo a nepriateľstvo v Rímskej kúrii, v prvom rade voči druhému mužovi Vatikánu, kardinálovi Tarcisiovi Bertonemu. Práve tri dokumenty, ktoré sa objavili v Nuzziho knihe, vyvolali u pápežovho osobného tajomníka Georga Gänsweina podozrenie, že za ich únikom môže byť jedine Gabriele, s ktorým mal spoločnú kanceláriu.

Vatikánsky hovorca Federico Lombardi dnes informoval, že vyšetrovanie Gabrieleho ešte nie je ukončené a prokurátor ho môže obviniť aj z ďalších trestných činov. Pripomenul, že prokuratúra má ešte niekoľko dní na odvolanie sa proti rozsudku. Gabrieleho obhajoba sa už skôr vyjadrila, že sa proti verdiktu neodvolá. Po uplynutí lehoty na odvolanie by mal Gabriele nastúpiť na výkon trestu - Lombardi informoval, že Gabriele si trest odpyká vo vatikánskom väzení.

Pôvodne sa uvádzalo, že Vatikán nemá väzenie vhodné na dlhodobý pobyt, takže Gabrieleho mali previezť do niektorého z talianskych nápravných zariadení. Podľa Lombardiho zatiaľ nie je jasné, či pápež udelí Gabrielemu milosť. Rovnako nie je jasné, či mu vatikánske úrady ponechajú vatikánske štátne občianstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu