Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fiat chce kúpiť Opel, nemeckú dcéru General Motors

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

MILÁNO - Šéf Fiatu Sergio Marchionne je pripravený kúpiť Opel, nemeckú dcéru General Motors (GM), ak sa Američanom nevydarí zámer vytvoriť alianciu s francúzskym Peugeotom. Bez uvedenia svojho informačného zdroja o tom dnes informuje taliansky denník Il Sole-24 Ore.

Opel zostáva veľkým bremenom GM a analytici navrhujú jeho predaj. Marchionne plánuje získať nemeckú dcéru GM bez akýchkoľvek podmienok. Šéf Fiatu sa chce vyhnúť opakovaniu spôsobu, akým sa stal akcionárom amerického Chrysleru. V roku 2009 v ňom získal podiel za poskytnutie talianskej technológie na malé vozidlá a uskutočnenie manažérskej expertízy. Fiat dnešnú správu novín odmietol komentovať.

Marchionne tvrdí, že európsky automobilový priemysel musí prejsť konsolidáciou, inak mu hrozí prudký päťročný pokles. Pred časom povedal, že predstavitelia sektora nesú kolektívnu zodpovednosť za uskutočnenie účinnej reštrukturalizácie na celoeurópskej úrovni. Denník však poznamenal, že Fiat ešte nedal GM nijakú ponuku. S návrhom by prišiel až po tom, keď zanikne aliancia medzi GM a Peugeotom.

Finančný šéf Opelu Michael Lohscheller minulý mesiac vyhlásil, že GM sa nepripravuje na predaj svojej európskej dcéry. Chce ju ozdraviť a priviesť k zisku. Straty v Európe si Fiat kryje výnosmi z amerického trhu a Chrysleru, ktorý kontroluje. Prebytok príjmov by rád investoval do nákupu nových výrobných kapacít. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu