Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Každá druhá fľaša vodky na Ukrajine je podľa úradov nebezpečná

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Na Ukrajine trvá neustále hrozba masových otráv alkoholom kvôli jeho nízkej kvalite. A Ukrajinci sa stávajú alkoholikmi už v škole. Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii riaditeľ zdravotníckeho strediska pre monitorovanie alkoholu a narkotík Anatolij Vijevskij.

Na Ukrajine sa 35 až 50 percent vodky predáva nelegálne, a tak každá druhá fľaša tohto nápoja môže byť zdrojom chemického ohrozenia, zatiaľ čo v Česku, kde už bolo registrovaných 26 úmrtí po požití pančovaného alkoholu, nelegálne alkohol predstavuje 25 percent alkoholických nápojov, povedal Vijevskij. "Nedá sa povedať, že by u nás bola situácia z hľadiska alkoholovej politiky bezpečnejšie v porovnaní s tým, čo sa stalo v Česku, v Poľsku alebo na slovenskú," dodal.

Podľa neho alkohol nelegálne vyrobený na Ukrajine ide predovšetkým na ukrajinský trh a až potom do ďalších krajín, kam už sa vyváža rôznymi spôsobmi. Ukrajinské ministerstvo vnútra uisťuje, že Ukrajine nehrozí dovoz nekvalitných alkoholických nápojov z krajín strednej Európy.

Ukrajinci sa podľa Vijevského stávajú alkoholikmi už v škole. Prieskumy ukazujú, že 85 percent mladých ľudí sa aspoň raz napilo silného alkoholu už v škole. Realita je ale ďaleko horšia, tvrdia lekári. Deti, ktoré sa po otrave alkoholom dostanú na resuscitáciu, balansujú na hranici života a smrti. "Najmladš´í pacient mal desať rokov. Po víkendoch a po sviatkoch sú detské toxikologické strediská doslova zavalené," povedal Vijevskij.

Každý rok sa "prípravkami pre dosiahnutie stavu slasti" otrávi 95 až 113 detí. A o tendencii k znižovaniu tohto čísla sa hovoriť nedá, myslí si vedúci ukrajinského strediska detskej toxikológie Boris Šejman. Teraz sa už deti zoznamujú s alkoholom prevažne v škole. U študentov vypiť fľašu piva v čase obedňajšej pauzy alebo po vyučovaní je už ako norma. Súčasná mládež už bez fľaše sláviť nedokáže, zdôraznil.

Hlavnú príčinu alkoholizmu u detí vidí v tom, že je všetko dovolené, chýba prevencia v školách a alkohol je bežne dostupný. Šejman uvádza, že vek jeho pacientov sa každým rokom znižuje. A ide hlavne o dievčatá. Na jednej strane otrava alkoholom v takom veku nemá nič spoločného s alkoholizmom, ale pre rodičov je to varovanie. Lekári usudzujú, že štát musí vypracovať program boja s detským alkoholizmom. Inak sa mládež nebude pozerať na svet triezvym pohľadom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu