Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Rusko ruší obmedzenia dovozu českého tvrdého alkoholu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko ruší obmedzenia dovozu českého alkoholu - povedal to dnes hlavný ruský hygienik Gennadij Oniščenko. Nespresnil však, k akému dátumu bude zrušený zákaz, ktorý v Rusku platí od 21. Septembra, ktorý bol prijatý v reakcii na metanolovú aféru v Česku.

"Dostali sme od českého ministra poľnohospodárstva uspokojujúce vyjadrenie. Pripravujeme teda potrebné dokumenty, aby sa ruský trh mohol znovu otvoriť českému alkoholu," povedal Oniščenko. Ruské úrady 21. septembra zakázali dovoz tvrdého alkoholu z Českej republiky. Tento krok nasledoval po tom, čo sa v Česku vyskytli smrteľné prípady otravy metanolom. Na konci septembra potom zakázali aj predaj slovenských liehovín vyrobených medzi 1. januárom a 26. septembrom, ktoré sa už na ruskom trhu nachádzali.

Do Ruska sa dováža predovšetkým becherovka, fernet a absint. Podľa dostupných údajov je ale objem dovážaných slovenských liehovín v ruských mierkach zanedbateľný, za osem mesiacov predstavovali len 0,3 percenta ruského trhu, pričom hlavný podiel pripadal na becherovku. Dovoz českých tvrdých liehovín zastavilo v čase zúriacej metanolovej aféry aj Poľsko a Slovensko. Obe krajiny toto obmedzenie zrušili už 9. októbra.

Český minister poľnohospodárstva Petr Bendl s Oniščenkom jednal 11. októbra v Moskve. Vtedy povedal, že hlavnému ruskému hygienikovi upresnil skreslené informácie o metanolovej afére a prisľúbil mu detailnú správu v ruskom jazyku.

Česko kvôli smrteľným otravám po požití alkoholu s vysokou prímesou metanolu v septembri na 13 dní zaviedlo čiastočnú prohibíciu. Počet mŕtvych otrávených metanolom k dnešnému dňu oficiálne dosiahol 31. Polícia už kvôli výrobe alebo šíreniu nelegálneho alkoholu s vysokým obsahom metanolu stíha viacero ľudí.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu