Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fico pre maďarskú Duna TV: Benešove dekréty nemožno meniť

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Benešove dekréty nemožno meniť, Maďarsko a Slovensko by sa v prvom rade mali zaoberať hospodárskymi problémami, povedal dnes v rozhovore pre maďarskú verejnoprávnu televíziu Duna TV predseda vlády SR Robert Fico.

Postojom slovenskej vlády podľa Fica je, že Benešove dekréty sú nemenné. Prípadnými úvahami súvisiacimi s dekrétmi by sa mali zaoberať skôr zmiešané komisie a historici. „Pre mňa sú podstatne dôležitejšie hospodárske otázky ovplyvňujúce živobytie ľudí,“ dodal premiér.

V reakcii na otázky týkajúce sa vzájomnej slovensko-maďarskej spolupráce, vzťahov týchto krajín a situácie menšín v oboch krajinách slovenský premiér povedal, že Slovensko a Maďarsko potrebujú úspechy. Konštatoval, že sa realizuje trend konštruktívneho dialógu.

Na margo situácie maďarskej menšiny na Slovensku vyhlásil, že SR si ctí jej práva. Dodal, že sa tak deje aj v tých obciach, kde 20-percentný pomer maďarského obyvateľstva potrebný k používaniu ich jazyka nie je dosiahnutý.

Robert Fico spolu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom dnes slávnostne otvorili v severomaďarskej obci Mlynky (Pilisszentkereszt) novú budovu slovenského domu - Strediska pilíšskych Slovákov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu