Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tak toto prepískli: Amazon predáva puzzle s obrázkami z koncentráku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Wikipedia)

BERLÍN - Puzzle s vyobrazením kremačných pecí koncentračného tábora v Dachau, ktoré predáva internetová firma Amazon, vyvolalo v Nemecku veľké pobúrenie. Firma v reakcii zrejme puzzle stiahla z predaja, lebo link naň nefunguje.

Skladačka pozostávajúca z 252 dielikov bola v predaji za 24,99 dolára (približne 20 eur). Poskladaním vznikne fotografia dvoch kremačných pecí jedného z dvoch krematórií vyhladzovacieho tábora v Dachau, kde nacisti spaľovali telá väzňov. Kontroverzné puzzle figuruje na stránke Amazonu v kategórii hračiek. Skladačka je určená pre deti staršie ako osem rokov.

Hračka vyvolala v Nemecku, ale i medzi zákazníkmi amazon.com mimo Nemecka pobúrenie. "Pre ľudí, ktorí prežili koncentračný tábor, a pre príbuzných obetí je to neuveriteľné," uviedla v liste zverejnenom magazínom Der Spiegel Gerda Hasselfeldtová, ktorá je predsedníčkou frakcie Kresťanskosociálnej únie v nemeckom Bundestagu a poslankyňou práve za tú časť Bavorska, kde sa nachádza aj bývalý koncentračný tábor Dachau. Hasselfeldtová požiadala vedenie firmy Amazon o stiahnutie skladačky z ponuky. Politička vyjadrila presvedčenie, že "nemôže byť v záujme firmy Amazon ponúkať taký produkt".

Hovorca pamätníka koncentračného tábora v Dachau Dirk Riedel pre miestny denník Münchner Merkur vyhlásil, že ide "o trivializáciu miesta a jeho dejín". Dodal, že vedenie pamätníka požiada o preverenie legálnosti predaja puzzle. Autorom fotografie, ktorá vznikne poskladaním dielikov skladačky, je Robert Harding. Jeho snímky sú na viac ako 80.000 puzzle.

Koncentračný tábor v Dachau bol určený pre politických väzňov a začal fungovať v roku 1933, len niekoľko týždňov po tom, ako sa Adolf Hitler stal ríšskym kancelárom. Tábor v Dachau slúžil ako "škola násilia" pre personál v ostatných koncentračných táboroch. Do oslobodenia americkou armádou v ňom bolo väznených vyše 200.000 ľudí z celej Európy, pričom asi 41.500 z nich väznenie neprežilo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu