Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pietna spomienka na obete odvlečené do Dachau: Pozostalí smútili za svojimi drahými

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ČIERNY POTOK - Pietnym aktom si dnes v obci Čierny Potok v okrese Rimavská Sobota pripomenuli 69. výročie zavlečenia 14-tich mužov z obce do koncentračného tábora Dachau. Ako informoval Jozef Pupala zo Základnej organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (ZO SZPB), okrem pietnej spomienky organizujú počas celého roka viacero podujatí, aby takýmto spôsobom zachovali spomienku na nevinné obete.

Na pietnej spomienke sa v Čiernom potoku dnes zúčastnil vedúci kancelárie prezidenta v Banskej Bystrici Stanislav Liška a tiež asistent pridelenca obrany veľvyslanectva Ruskej federácie Jevgenij Borisenko. "Okrem oficiálnych hostí sme sa dnes stretli aj s príbuznými zavraždených obyvateľov Čierneho Potoka. Prišiel napríklad pán Štefan Kapec, ktorému zobrali otca, alebo Ján Becher, ktorý je príbuzný odvlečeného Juraja Lakotu. Pripomenuli sme si udalosti z roku 1944. Nyilasiovskí fašisti 21. októbra vyvraždili na samote Suchý Potok sedem osadníkov. Dva týždne na to v našej obci a okolitých osadách osídlených Slovákmi odvliekli 14 mužov najskôr do Jesenského a odtiaľ ich v dobytčích vagónoch odtransportovali po troch dňoch do Štúrova, kde ich odovzdali gestapu. Z koncentračného tábora sa viac nevrátili," povedal Pupala.

Na pamiatku Jána a Imricha Šufliarskich, Mikuláša Kminiaka a Emil Matušiaka z osady Durenda, Štefana Kapca, Juraja, Petra a Štefana Golianovcov, Jozefa Mikuša z osady Hodoš, Pavla Gondáša a Ondreja Ostrihoňa z Kaparova, Juraja Bechera staršieho, Juraja Bechera mladšieho z osady Úsvit, Matúša Bechera z Gemerčeka a Pavla Kulich z Gortvy organizujú aj ďalšie podujatia. "Nám je dnes najznámejší Imrich Gibala, ktorý bol vojakom povstaleckej armády. Na jeho počesť organizujeme kvapku krvi, ale aj športové súťaže. Je to napríklad hod granátom na cieľ, alebo hod granátom do diaľky. Tiež organizujeme súťaž v streľbe so vzduchovky, v streľbe z pištole a hod kladivom," doplnil predseda  ZO SZPB.

Podľa Pupalu má podujatie mimoriadny význam aj dnes, pretože žijúcich pamätníkov je už veľmi málo a pritom silnejú prejavy extrémizmu a obávajú sa oživovania fašistických pohrobkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu