Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Chorvátsko je už len naše: Česi plánujú mať vlastné more!

Severné Čechy pod morom Zobraziť galériu (2)
Severné Čechy pod morom (Zdroj: Facebook)

PRAHA - More v Čechách? Prečo nie! V hlavách členov neziskovej organizácie Moře klidu sa zrodil šialený nápad. Priestor severočeských baní chcú zatopiť slanou vodou z Baltského mora a vytvoriť si tak nové vnútrozemské more! Návrh, ktorý skôr pripomína recesiu, myslia "smrteľne" vážne a pripravujú petíciu. Informoval o tom český server idnes.cz.

"Možno to vyzerá odvážne, možno až smiešne, ale my to myslíme vážne. Severočeská podkrušnohorská krajina má mimoriadny potenciál a nám sa otvára neopakovateľná príležitosť na veľkorysé projektovanie," povedal člen združenia Jan Plíšek. On ani väčšina tvorcov bizarnej myšlienky pritom zo severných Čiech nepochádzajú.

Odvážlivci teraz hľadajú odborníkov, ktorí by ich morský nápad zrealizovali. Budúce české more má dve verzie. V tej skromnejšej by zaberalo plochu 20 tisíc hektárov a obklopovalo by ho pobrežie s dĺžkou minimálne 60 kilometrov. Veľkorysejšia verzia zahŕňa územie od Kadane po Teplice s plochou až 60 tisíc hektárov a dĺžkou pobrežia minimálne 120 kilometrov. Maximálna hĺbka by bola viac ako 150 metrov.

 

Chorvátsko je už len
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

 

Obe verzie zahŕňajú prepojenie zbytkových jám a ich následné zaplavenie morskou vodou kapacitným vodovodom z Baltského mora. Podľa aktivistov je toto riešenie šetrné a relatívne jednoduché. Odborníci však nad šialeným nápadom len mávli rukou. "Je to ekonomicky nereálne," povedal Radek Vonka z Ústeckého kraja pre regionálny rozvoj. "Postupne budú zatopené sladkou vodou a Ústecký kraj sa premení na krajinu jazier," dodal.

Plíšek sa však vzdať nemieni. "V New Yorku použili pri záplavách čerpadlo s výkonom 600 kubíkov za sekundu," namieta. Náklady na výstavbu českého mora sú preto podľa neho porovnateľné so súčasnými nákladmi na rekultiváciu. Členovia organizácie sa už v piatok a sobotu chystajú vyraziť medzi ľudí a zbierať podpisy na petíciu za prvé české more.

Ak by im akokoľvek smiešne znejúci plán vyšiel, Teplice by sa ocitli na pláži. Naopak ďalšie severočeské mestá by skončili na morskom dne. Za dovolenkou pri mori by sme tak veľmi ďaleko chodiť nemuseli.

 


 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu