Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vláda rokuje o ďalšom predaji emisií: Naposledy ich predala firme z garáže

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda by sa na svojom dnešnom zasadnutí mala okrem iného venovať aj predaju emisných kvót oxidu uhličitého. Slovensko má v súčasnosti na predaj 27 miliónov ton emisných povoleniek AAU.

Koľko emisií a za akú cenu by mohlo predať, zatiaľ nie je jasné, minister životného prostredia Peter Žiga však prednedávnom avizoval, že o ich predaji SR rokuje so Španielskom a Rakúskom a cena sa pohybuje pod jedno euro za tonu. Slovensko naposledy emisie predávalo v roku 2008, keď ich získala spoločnosť Interblue Group, ktorá mala sídliť v garáži.

Ministri budú hovoriť aj o medzirezortnom programe podpory obrany štátu, na ktorý by počas piatich rokov malo ísť viac ako 27 miliónov eur. Najväčší diel tejto čiastky by mal putovať na projekty tvorby a udržiavania štátnych hmotných rezerv podľa požiadaviek ozbrojených síl. Na udržiavanie a tvorbu zásob by sa malo investovať v priebehu piatich rokov zhruba 17,5 milióna eur.

Na programe zasadnutia je aj aktualizovaná Koncepcia vyrozumenia a varovania obyvateľstva v SR do roku 2013. Dôvodom na zmenu materiálu je, že následkom nedostatočného finančného zabezpečenia počas jej realizácie od roku 1996 nie je reálne možné zmodernizovať systém varovania a vyrozumenia do konca roku 2013 tak, ako sa plánovalo.

Kabinet má na stole aj návrh základných princípov na prípravu Partnerskej dohody SR na programové obdobie 2014 až 2020. Materiál stanovuje zásady pri využívaní eurofondov v ďalšom programovom období. Na prípravu partnerskej dohody vytvorilo ministerstvo dopravy pracovnú skupinu, ktorú tvoria zástupcovia štátnej správy, regionálnej a miestnej samosprávy, tiež akademickej sféry či profesijných združení a mimovládnych organizácií.

Témou rokovania budú aj dlhy zdravotníckych zariadení na poistnom, ktoré naďalej rastú. Ku koncu októbra dlhovali Sociálnej poisťovni 52,1 milióna eur. Oproti septembru tak došlo k nárastu o vyše štyri milióny eur, na konci minulého roka boli dlhy nemocníc či ústavov nižšie takmer o 33,3 milióna eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu