Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Rómovia späť v škole: Za učenie sa dostanú dvojnásobok podpory!

(Zdroj: mysinchew.com)

SOFIA - Vinitka Načevová (73) sa skláňa nad školskou lavicou v chátrajúcej škole v rómskom gete a snaží sa naučiť čítať a počítať. Seniorka využíva program financovaný európskymi fondmi, ktorý má prispieť k odstráneniu analfabetizmu medzi Rómami, píše agentúra AFP.

"Veľmi rada chodím každé popoludnie do školy. Dopoludnia pracujem na záhradke," zveruje sa obyvateľka obce Berkovica na severozápade Bulharska. Jej jediným problémom je neliečený šedý zákal, ktorý jej bráni dobre vidieť na tabuľu.

Najväčší počet dospelých žiakov, hlavne Rómov, chodí do základnej školy. Zo 7158 zapísaných do národného programu nazvaného Nová nádej na úspech je 4677 Rómov.

Program sa začal tento rok a kurzy sa majú konať vždy v lete. Záujem žiakov chodiť do týchto kurzov má podporiť štipendium štyri leva denne (približne 2 eurá), upresňuje koordinátorka programu z ministerstva školstva Milena Ivanovová.

Mesačne teda dostanú 80 leva, čo je dvojnásobok sociálnej podpory. "Keď už ale raz začnú chodiť do školy, nie sú peniaze ich hlavnou motiváciou," hovorí Katja Georgievová, riaditeľka školy v Berkovici, kde je do letných kurzov zapísaných 116 žiakov.

"Strážila som svojich bratov a sestry, než som sa v pätnástich rokoch vydala," povedala Sofka Asenovová (29). "Sama mám dve deti a rozhodne chcem, aby chodili do školy. Keby som ja študovala, nebola by som nezamestnaná," ​​zveruje sa.

Rómovia, ktorých je v Bulharsku okolo 700 000, teda takmer desať percent obyvateľstva, sú masovo nezamestnaní a žijú v biede. Pri poslednom sčítaní v roku 2011 sa ich dvanásť percent priznalo k analfabetizmu. Celkovo je medzi bulharským obyvateľstvom pol percenta negramotných.

Sofka chce ísť na skúšku začiatkom jesene, aby získala vysvedčenie o absolvovaní základného vzdelania. Ak uspeje, dostane 55 leva (cca 28 eur). Fúzatý Róm Petar Todorov si chce dokončiť základné vzdelanie, aby mohol dostať vodičský preukaz. "Zbieral som jahody v Taliansku a teraz idem do Grécka na olivy. Ale bez vodičského preukazu mám zviazané ruky," povedal.

"Vďaka škole som si už mohla sama napísať žiadosť o sociálnu podporu," chváli sa Slavka Ivanovová (43), matka šiestich detí. Než sa naučila písať, platila vždy jedno leva úradníkovi za to, aby za ňu vyplnil formuláre. A ten ju často urážal.

Podpora v nezamestnanosti 40 leva, ktorú poberá, je podmienená tým, že bude štrnásť dní v mesiaci na polovičný úväzok pracovať ako gazdiná. Má tiež právo na 35 leva na maloleté dieťa. Aby vyšla s peniazmi, predáva byliny a huby, ktoré nazbiera v lese. "Nikdy sa nenajem dosýta," povzdychla si.

V celej štvrti s 2500 obyvateľmi bola odpojená elektrina, pretože ľudia neplatili faktúry. "Ledva prežívame. Ako máme ale posielať deti do školy v meste, veď treba ich obliecť, obuť, inak im budú nadávať do špinavých cigánov," vysvetľuje. Väčšina rómskych detí chodí do schátranej školy v gete.

Všetci Rómovia ale nie sú chudobní. Sú medzi nimi aj obchodníci alebo úžerníci, ktorí posielajú svoje deti do mesta a poskytujú im tak väčšiu šancu na lepšiu budúcnosť, vysvetľuje Georgievová. Tieto deti však podľa nej len zriedka získajú stredoškolské vzdelanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu