Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ďalšia obeť otravy jedovatým alkoholom: Už 22 mŕtvych!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRNO - V Kyjove dnes skoro ráno zomrela 22. obeť otravy metylalkoholom. Dvadsaťdeväťročný muž z Veselí nad Moravou ležal v nemocnici viac ako týždeň v kritickom stave, podľa riaditeľa Petra Svobodu mu jedovatý alkohol nenávratne poškodil mozog a ďalšie orgány.

Na juhu Moravy je to druhá obeť, už minulý týždeň otravu neprežil štyridsaťdvaročný muž, ktorého prijali v znojemskej nemocnici.

Tretí a zatiaľ posledný otrávený človek v Juhomoravskom kraji leží vo vážnom stave v nemocnici v Boskoviciach, prijali ho v sobotu. Jeho stav bol podľa lekárov v pondelok večer stabilizovaný. Kvôli otravám dnes opäť zasadne krízový štáb kraja, ľudia sa môžu s otázkami obracať na informačnú linku. Ako informačné centrum slúži nemocnice v Kyjove, na jej webových stránkach sa ľudia dočítajú o príznakoch otravy a krokoch, ktoré by v prípade podozrenia mali podniknúť.

Po spustení krízovej ​​linky minulý týždeň volalo približne 100 ľudí denne. "Teraz volajúcich ubudlo, ale otázky sú cielenejšie," povedal Sloboda. Ľudia sa podľa neho často pýtajú, či môžu konzumovať kúpený alkohol, ktorý majú doma. "V prípade neistôt radíme nepiť," podotkol už skôr Svoboda. Volajú aj ľudia, ktorým je zle a obávajú sa otravy. "Ďalší prípad požitia metanolu sa u nás našťastie zatiaľ nepreukázal," uviedol Svoboda.

Na južnej Morave funguje tiež niekoľko laboratórií, v ktorých si ľudia môžu nechať otestovať alkohol, u ktorého si nie sú istí. Policajti kontrolujú dodržiavanie plošného zákazu predaja tvrdého alkoholu nad 20 percent. Polícii sa podarilo zaistiť fľašu, z ktorej pil otrávený pacient. Chýba na nej etiketa, podľa dostupných informácií si muž objednal alkohol cez internet.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu